13 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Karin Mattisson med priset Golden Nymph på The Monte Carlo Television Festival. Foto: SVT

Publicerad 20 juni 2018 13:08 - Uppdaterad 21 juni 2018 09:52

Vinst i Monte Carlo för UG

Uppdrag granskning och Karin Mattisson vann på tisdagskvällen en Golden Nymph för reportaget "FN och övergreppen" på The Monte Carlo Television Festival.

– Jag blev på riktigt helt omtumlad, för de övriga deltagarna har gjort otroligt starka bidrag, säger Karin Mattisson, reporter på Uppdrag Granskning på SVT.

Priset gick till Uppdrag granskning för reportaget om FN-soldaters övergrepp. Reportaget lyfter två viktiga frågor; dels avslöjandet om sexuellt våld mot barn och modet att stå upp för mänskliga rättigheter. Reportaget är signerat Uppdrag gransknings programledare och reporter Karin Mattisson.

Stort internationellt genomslag

– Det här är helt fantastiskt, att reportaget åter igen får genomslag och uppmärksammas är både roligt och viktigt. Priset hjälper såklart till att få det här att leva vidare. I den här kategorin var det sju reportage som tävlade, och det var enormt tunga dokumentärer så det gör mig såklart extra glad att vi vann! säger en omtumlad Karin Mattisson.

Reportaget om barnen som utsattes för sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken blev en världsnyhet för ett år sedan. Uppdrag gransknings reporter Karin Mattisson kunde då avslöja att flera av de utsatta barnen aldrig fått någon hjälp, trots att Unicef påstod att de tagits om hand. Reportaget har visats i många länder och också trängt igenom hela FN-byråkratin.

Har gjort skillnad

Reportaget FN och övergreppen har uppmärksammats av ett flertal internationella medier och i april 2017 anordnades en presskonferens i New York med anledning av reportaget. Granskningen blev nominerad till Prix Europa i kategorin TV Current Affairs och fick ett hedersomnämnande vid prisutdelningen i Berlin i oktober 2017. Reportaget vann Storbritanniens British Journalism Awards i kategorin Global Investigate och var nyligen nominerad vid tv-festivalen i Banff i Kanada. Karin Mattisson kan se att reportaget har gjort skillnad:

– Jag vet att reportaget har gjort viss skillnad, det har satt blåslampa på Unicef som svek de utsatta barnen, FN:s nya generalsekreterare gjorde efter reportaget ett statement om att de måste lägga mer kraft att skydda offer i dessa utsatta länder, men hur stor skillnad det sedan blir i praktiken vågar jag inte spekulera om. Reportaget visar ju tyvärr att ord inte alltid är detsamma som handling.

Förutom Karin Mattisson bestod teamet bakom avslöjandet av producenten Joachim Dyfvermark, fotografen Åke Wehrling, redigeraren Ola Christoffersson samt på plats i Centralafrikanska republiken Bienvenu Bitta och Inna Lazareva.


Se Karin Mattissons glädje när hon hör vem som vinnerlänk till annan webbplats

Se reportaget i SVT Playlänk till annan webbplats

Om The Monte-Carlo Television Festival
Festivalen skapades för 58 år sedan av Prince Rainier III of Monaco och leds nu av the Honorary Presidency of Prince Albert II of Monaco. Festivalen visar det bästa av television från hela världen.

Läs mer:
The Monte-Carlo Television Festival
http://www.tvfestival.com/länk till annan webbplats

Lena Wemar/Anna Thodenius

6 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör