11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Sveriges Radios vd Cilla Benkö var på plats när parlamentariska PS-kommittén presenterade sitt slutbetänkande på tisdagen. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 19 juni 2018 17:20 - Uppdaterad 19 juni 2018 17:37

Cilla Benkö: ”Tveksamt om pengarna räcker”

PS-utredningen vill att bolagen ska göra mer i framtiden. Men radiochefen Cilla Benkö är inte säker på att medlen som utlovas kommer att räcka.

Sveriges Radios vd Cilla Benkö var på plats när parlamentariska PS-kommittén presenterade sitt slutbetänkande på tisdagen.

– Jag välkomnar att utredningen så tydligt slår fast att vårt kärnuppdrag är att erbjuda ljudinnehåll där publiken finns. Så arbetar Sveriges Radio redan idag. Det innebär att vi kan fortsätta utveckla den typ av ljudformat som vår publik vill ha, på de plattformar där de vill lyssna, säger Benkö i ett pressmeddelande.

Räcker resurserna?

Däremot oroas Cilla Benkö över ekonomin under den långa tillståndsperiod som den nu presenterade utredningen ska tjäna som underlag för.

– De nya uppdrag som kommittén föreslår kommer att innebära väsentligt ökade kostnader som inte ryms inom nuvarande budget. För att vi ska kunna fortsätta utveckla den nya mobila teknik som gör att vi kan sända radio från i princip varsomhelst där lyssnarna finns, krävs resurser, säger Cilla Benkö.

Hon tror att utredningen vill se ett starkt Public service med större resurser men att man också måste ha en realistisk bild av hur kostnadsutvecklingen sett ut hittills.

– Vi är extremt beroende av hur lönerörelserna går, säger Benkö till Journalisten.

Radiochefen är sammanfattningsvis tveksam till hur långt en tvåprocentig uppräkning plus för SR:s del ytterligare 60 miljoner per år som RIKAB tidigare kostat.

– Det är för tidigt att ha en klar uppfattning om vad vi kommer att klara av, speciellt eftersom vi talar om tio år fram i tiden, säger Cilla Benkö till Journalisten

Oberoende i fara?

Liksom SVT:s Hanna Stjärne reagerar Cilla Benkö starkt på den del i utredningens förslag som handlar om utökad möjlighet till förhandsprövning.

– Vi måste nu läsa och analysera förslaget noggrant, men spontant ställer jag mig mycket tveksam till detta, inte minst på grund av att det är regeringen som i slutänden fattar de avgörande besluten. Jag känner en stor oro för att den oberoende journalistiken riskeras om staten genom en myndighet eller regering får ett inflytande över det publicistiska innehållet, säger Cilla Benkö i ett pressmeddelande.

Radiochefen understryker att det handlar om hela Public service oberoende.

– Det vore också olyckligt att införa ett system där våra tjänster planeras av våra konkurrenter snarare än för vår publik. Det är oerhört viktigt att det även fortsatt är vi som avgör vilka områden och frågor som ska bevakas, säger Cilla Benkö.

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör