10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Regeringen i Österrike befaras förbereda kraftiga nedskärningar av ORF. Foto: SVT

Publicerad 15 juni 2018 08:50 - Uppdaterad 15 juni 2018 08:55

EFJ vädjar för österrikisk Public service

Regeringen i Österrike befaras förbereda kraftiga nedskärningar av ORF. Europeiska Journalistfederationen skriver brev till landets kulturminister.

Det är den regering som styrt Österrike sedan i december som nu inleder en översyn av den österrikiska mediepolitiken och i synnerhet framtiden för Public service-medier.

Särskilt är det FPÖ, det populistiska Frihetspartiet som driver linjen att ORF är vänstervridet och därför behöver reformeras.

Det som regeringen i Wien uppges planera är bland annat att slopa den nuvarande licensen och i stället finansiera ORF med skattemedel och göra bolaget direkt beroende av landers finansdepartement.

”Stoppa påhopp och hot”

Under sin kongress i Portugal nyligen skickade Europeiska Journalistfederationen (EFJ) ett brev till Österrikes kulturminister Gernot Blüm som tillhör förbundskansler Sebastian Kurz parti ÖVP.

”Vi delar vårt österrikiska medlemsförbunds starka oro för att översynen är det första steget i brutala nedskärningar av ORF”, skriver EFJ bland annat.

EFJ uppmanar i brevet också kulturministern att stoppa alla personliga påhopp och även fysiska hot mot ORF-journalister frpån företrädare för FPÖ.

”Detta kan absolut inte tolereras”, skriver EFJ genom sin ordförande Mogens Blicher Bjerregård.

Läs mer på EFJ:s hemsidalänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör