15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

"Public service-företagen vill vara med och ta ansvar för den biologiska mångfalden", säger Hans Carlson, miljösamordnare på SR Fastighet. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 5 juni 2018 14:04 - Uppdaterad 5 juni 2018 14:09

Bikupa ska bidra till den biologiska mångfalden på Gärdet

Fastighetsrådet som består av fastighetscheferna på SRF, UR, SVT och Sveriges Radio har beslutat att hyra en bikupa som är placerad innanför Gärdesgrinden på baksidan av Radio- och tv-huset i Stockholm.

– Public service-företagen SVT, UR och SRF och Sveriges Radio vill vara med och ta ansvar för den biologiska mångfalden. Bin är väsentligt för människans livsmedelsförsörjning. En del bisamhällen dör till följd av bekämpningsmedel och sjukdomar och därför behövs insatser så att vi får starka bisamhällen, säger Hans Carlson, miljösamordnare på SR Fastighet.

Bikupan är placerad på gräsmattan, till vänster om Gärdesgrinden sett utifrån. Engelska kyrkan har en bikupa i hörnan mot Gärdesgatan och tanken är att Gärdesgatan ska bli en inflygningsgata till Nationalparken Gärdet.

Bikupan är placerad på gräsmattan, till vänster om Gärdesgrinden sett utifrån. Foto: Charlotta Lambertz

– Åtgärderna ska öka den biologiska mångfalden och stärka gatans kvalitet som förbindelsepassage ut mot Ekoparken Gärdet. Östermalms stadsdelsförvaltning kommer att se till att det sås blommor istället för gräs utmed Gärdesgatan så att bina ska hitta föda, säger Hans Carlson.

Sveriges Radio har skrivit på ett hyresavtal med ett företag som hyr ut bisamhällen där det även ingår skötsel av bisamhället och skattning av honung. Bikupan står skyddad men väl synlig. Det kommer även att läggas en rad med gångplattor från trottoaren till staketet för att bikupan lättare ska uppfattas av förbipasserande.

– Det kommer även att sättas upp informationsskyltar som talar om att vi har Public Service-bin för att vara med och bidra till en bättre värld, säger Hans Carlson.

Den 22 maj, då det var Biologiska Mångfaldens dag”, invigdes själva bikupan. Men det är först idag den 5 juni som de närmare 50 000 bina har flyttat in.

Hur nära får man gå?

– Man bör inte stå precis där bina flyger in och ut, men står man en liten bit ifrån är det ingen fara. Idag finns bikupor placerade runt om i stan både nära restauranger och gångvägar och hittills har det inte varit några problem, avslutar Hans Carlson.

Öppningen där bina flyger in och ut. Foto: Charlotta Lambertz

Fakta: Bikupan är en del av projektet ”Bin i stan”. Syftet är att aktivt stödja ekosystemen och vara med och ta ansvar för den biologiska mångfalden.

Charlotta Lambertz

7 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör