20 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Pelle Nilsson arbetar både morgon, middag och kväll de dagar han leder Morgonstudion. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Publicerad 4 juni 2018 10:51 - Uppdaterad 11 juni 2018 11:03

Morgonstudion på banan efter gropig förstasträcka

Under de senaste nio månaderna har nya Morgonstudion etablerat sig som Sveriges nya väckare. Men det har varit ett hårt arbete för redaktionen att hitta rätt i skapandet av SVT:s största satsning på länge.

Förväntningarna var högt ställda när Morgonstudion drog i gång den 28 augusti i fjol.

Både externt och internt. Det nya helt nyhetsinriktade morgonprogrammet var ett nytt koncept både för SVT och för tittarna.

– Morgonstudion har överträffat mina förväntningar. Vi ger tittaren en ny start på dagen med det ökade fokuset på nyheter. Redaktionen lockar spännande gäster och ger en fin bredd mellan det lättsamma och allvarliga, tycker Nyhetsdivisionens chef Anne Lagercrantz.

Mycket jobb

Vipåtv besöker Morgonstudion en solig majmorgon när det redan varit ljust i timmar då programmet börjar sända klockan 06.00.

– Jag börjar 3.30 de morgnar jag sänder, säger programledaren Pelle Nilsson. Framåt 10-tiden går jag hem och vilar och kanske sover en stund innan jag vid tvåtiden sätter mig vid datorn hemma och pillar lite med nästa dags program. Sen lite ledig tid och familjeumgänge innan jag runt 19.30 jobbar nån timme till, innan jag går och lägger mig.

På Morgonstudion arbetar man morgonpass torsdag-fredag och sedan måndag-onsdag innan den andra halvan av gänget tar över.

– Så mötet efter programmet på onsdagar är egentligen det enda tillfället då mer eller mindre alla i redaktionen är på plats samtidigt, förklarar projektledare Marit Hübinette.

De som då arbetat fem morgnar är på väg hem för att vila ut lite medan de som ska sända nästa fem är på plats för att förbereda.

”Visst gjorde vi ett fint program idag?” Morgonens redaktör Aleksander Kovacevic tillsammans med Morgonstudionchef Marit Hübinette. Foto: Mats Carlsson-Lénart

”Allt var nytt”

Efter morgonmötet då dagens program utvärderats och övriga aktuella frågor tagits upp så sätter sig till möte det gäng som morgnarna efter ska väcka landet. Planeringsredaktören Cecilia Andersson går igenom vad som är bestämt hittills och vad som väntas hända. I och kring sofforna i gästfoajén sitter redaktörer, researchers och programledare.

– Att bygga upp det här nya programmet har varit ett stort men roligt arbete. Allt var ju nytt när vi började, varenda grej, konstaterar Karin Magnusson, en av de nya programledare som inför starten av Morgonstudion rekryterades utifrån.

Cecilia Andersson är Morgonstudions planeringsredaktör. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Vilka har varit de stora utmaningarna?

– Internt att få rutiner och jobbflöden att sätta sig, det som syns utåt har ju handlat om att hitta en programidentitet både i innehållet och formen. De sakerna hänger givetvis ihop, säger Karin Magnusson.

Fler yngre tittar

Morgonstudions redaktion omfattar ungefär 25-30 personer. Trots det utpräglade nyhetsfokuset har programmet ingen egen produktion av nyheter.

– Vi är en integrerad del av SVT Nyheter, förklarar redaktören Anna Linnér Franzén. Exempelvis använder vi oss väldigt mycket av våra utrikeskorrar för att i Morgonstudion kommentera händelser av olika slag i deras respektive områden.

Anna Linnér Franzén lämnade förra sommaren Lilla Aktuellt för att bli en av Morgonstudions redaktörer. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Att i programmet ofta ha gäster som kort kan medverka med inspel och kommentarer i olika aktuella ämnen är en av Morgonstudions bärande ingredienser men borta är matlagning, bokrecensioner och liknande som fanns i gamla Gomorron Sverige.

– Detta har gjort att SVT under morgontid förlorat en del tittare till TV4 som har ett mer featureaktigt morgonprogram men viktigare är att vi i stället börjat att attrahera fler yngre, personer som oftast inte tittar på oss med vanlig TV utan i mobilen eller datorn – just detta är jag jätteglad för, säger Marit Hübinette.

Levande diskussioner

Den morgon då Vipåtv besöker Morgonstudion är Aleksander Kovacevic redaktör. Han menar att programmet redan skrivit svensk nyhetshistoria.

– Morgonstudion drar igång nyhetsdagen på ett sätt som ingen tidigare gjort och jag är uppriktigt stolt över det lagarbete som tagit oss hit. Då tänker jag framför allt på tonaliteten, inramningen och alla gäster. Ett otroligt lyxigt format att arbeta med och jag är glad över att SVT ville satsa på det här.

Redaktör Aleksander Kovacevic tycker Morgonstudion är ett lyxigt format att jobba med, men talar också om den prestationsångest som präglat redaktionen under det första året. Foto Mats Carlsson-Lénart

Men det har väl varit tufft stundtals?

Ja, att dra repet på kvällen och sedan gå hem och känna sig nöjd med sändningen man planerat. Prestationsångesten och osäkerheten att göra programmet tillräckligt bra har varit en utmaning som präglat hela redaktionen. Men diskussionen om vad som är ett tillräckligt bra program är levande och någonting vi pratar mycket om – hela tiden, säger Aleksander Kovacevic.

Kör utan prompter

En annan Alexander i redaktionen är nyhetsankaret Norén. Han är den mest morgonerfarne i Morgonstudio-gänget, med många år på gamla Gomorron Sverige bakom sig – innan han flyttade med till det nya programmet.

– Morgonstudion har haft en stundtals rätt gropig resa men vi har tillsammans lyckats utveckla programmet, säger han.

En sak som Alexander Norén fått en del kommentarer kring är att han presenterar nyheter utan prompter.

– Vi skulle egentligen haft prompter men den blev försenad och jag började sända utan den. Och det var bra! Det blir ett ledigare sätt att berätta för publiken vad som hänt.

"Jag måste vara i säng före Aktuellt", säger Alexander Norén om kvällarna innan de morgnar han presenterar nyheter i Morgonstudion. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Missvisande artiklar

I vintras skrevs det en del om att Morgonstudion förändras efter kritik och liknande. Men Marit Hübinette tycker artiklarna var felaktiga.

– Det var inte alls så att vi gjorde någon stor förändring i ett slag. Alla som varit med och startat ett nytt program vet att det inte går att hamna helt rätt med allt från första början. Vi har skruvat på hundra saker under de här nio månaderna och det är fullt naturligt, understryker Hübinette.

En för publiken märkbar förändring är att nyhetsuppdateringarna blivit färre, vilket sänkt tempot något och minskat eventuell upplevelse av upprepningar.

– Fast det är fortfarande inget jättestort som ändrats utan bara en av åtskilliga smärre justeringar, menar Marit Hübinette.

God stämning på mötet. Närmast kameran t.v. Lilly Larsson (prao) och t.h. Karin Magnusson (programledare). I bakgrunden Malin Lundgren (red/pgmledare) och Daniel Sjölin (Kulturen) samt stående Helena Nosti (researcher). Foto: Mats Carlsson-Lénart.

Vill utveckla mer

Pelle Nilsson har bytt studiokavajen till något lite ledigare och passar på att påpeka att det kanske egentligen behövts fler personer och större resurser för att göra ett program som Morgonstudion.

– Det är en rätt slimmad organisation, säger han.

Nu väntar snart sommartablån och Morgonstudion sänder då mellan 7 och 10. Men till hösten kommer väckarklockorna hemma hos Morgonstudions medarbetare på nytt ljuda mitt i natten. Fast med den viktiga skillnaden från förra hösten att det nu finns ett inarbetat format som sitter.

– Men det finns mycket som vi vill utveckla vidare. Jag menar att vi fortfarande bara är i början av en lång resa. Vi behöver exempelvis ett tätare samarbete med våra lokala nyhetsredaktioner, sen har vi planeringsverktyg- och rutiner som hänger kvar från gamla Gomorron och skulle behöva reformeras. Och våra sociala medier ger mig dåligt samvete – de skulle behöva lite kärlek. Och så är jag en ivrig förespråkare för ett Morgonstudion på helgerna, säger Aleksander Kovacevic.

– För min del vill jag gärna se mer dynamik och rörelse i programmet och vi kan bli ännu bättre på kreativt bildberättande, säger Karin Magnusson.

Tor Sörstam och Nathalie Wallin arbetar som researchers på Morgonstudion. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Arbetsro prio 1

Men Nyhetsdivisionens chef understryker att det inte går att underskatta hur ansträngande det är att sätta ett nytt format med nya rutiner.

– Även om programutveckling är viktig och ständigt pågår så är det viktigaste för Morgonstudion nu att hålla i och skapa arbetsro, säger Anne Lagercrantz.

Mats Carlsson-Lénart

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör