19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Jimmy Brorsson, Lisa Lemke och Zeina Mourtada diskuterar krossade tomater, medan fotograferna Tommie Rekstad, Lars Schön och Henrik Friberg filmar och producenten Jonas Skottheim tittar på. Foto: Carolina Källestål/SVT

Publicerad 1 juni 2018 08:10 - Uppdaterad 1 juni 2018 10:15

Så går det till när SVT gör ”Timjan, tupp & tårta”

Timjan, tupp & tårta är ett helt nytt matprogram, som ska sändas i SVT i höst. Vipåtv är med när programmen spelas in i matkreatören Lisa Lemkes hem utanför Falkenberg. Här handlar det inte om att skapa högtidlig finmat, utan om att erbjuda hemkunskap för alla.

Mitt i försommargrönskan producerar tv-teamet program proppfulla av recept, inspiration och handfasta råd. Som tittare ska du kunna lära dig allt om hur du grillar, hur du gör den perfekta humusen, hur du får till en riktigt fin prinsesstårta och hur du gör middagsbordet mysigare.

Lisa Lemke, programledare för nya matprogrammet Timjan, tupp och tårta bjuder på både matglädje och kunskap. Foto: Magnus Carlsson /SVT

– Det här programmet är mitt stora drömprojekt. Det handlar om modern hemkunskap för vuxna. Jag bjuder hem fyra människor vars kunskap jag är nyfiken på och tillsammans gör vi ett program för alla, oavsett vilken nivå du lagar på. Vi tar kål på myter, går tillbaka till grunden, gör smaktester och experiment och framför allt bjuder vi på okomplicerade recept och mycket värme, säger Lisa Lemke, programledare.

Inbjudna gästerna tillför olika saker

De fyra inbjudna gäster som hjälper Lisa Lemke att sprida kunskap och matglädje i programmet är: Sandra Mastio, vinnare av Sveriges Mästerkock på TV4 2015. Hon driver till vardags en pizzarestaurang i Limhamn i Malmö och står för grillkunskaperna i programmet. Zeina Mourtada, matbloggare med över 100 000 följare på Instagram och ibland passionerad lärare på en högstadieskola i Husby. Hon kommer att laga vegetarisk mat från hela världen. Jimmy Brorsson, vinnare av Dessertmästarna 2016 i Kanal 5. Han ska stå för de söta inslagen med spännande desserter i programmet. Emma Lindquist, fotograf och skribent som driver bloggen ”Att vara någons fru”. Hon svarar för dukning och visar hur alla kan få till den rätta feststämningen.

Zeina Mourtada, Emma Lindquist, Jimmy Brorsson bakom Lisa Lemke och Sandra Mastio. Tillsammans ska de ge tittarna modern hemkunskap för vuxna. Foto: Magnus Carlsson/SVT

Bakom själva programidén står programutvecklarna på SVT i Malmö, men även producenten Jonas Skottheim och projektledaren Jonas Gunnarsson har skruvat ordentligt på idén och valt gästerna med omsorg.

– Vi letade efter fem personer som skulle tillföra olika saker och vi valde att leta regionalt i södra Sverige, för vi ville inte ha fem Stockholms-kockar. Programmet skiljer sig också från andra matprogram, för vi försöker vara lite utbildande och inte bara visa recept. Det här ska vara som hemkunskap för vuxna, fast på ett lite avslappnat sätt, säger Jonas Gunnarsson, projektledare på SVT i Malmö.

Jonas Gunnarsson, projektledare för Timjan, tupp & tårta säger att han sällan varit på en inspelning med så god stämning som på denna. Foto: Anders Hansén/SVT

Vacker mat och miljö men inte perfekt

Inspelningen av programmen görs på plats i Lisa Lemkes hem, en gammal vacker prästgård vid foten av Skrea Backe utanför Falkenberg. Att inspelningsplatsen bidrar till lust och skaparglädje i både fotografernas bilder och kockarnas maträtter, intygar en av de matlagande gästerna.

– Vi har ju en fantastisk inspelningsplats här hos Lisa och det är en sådan skön familjär stämning mellan oss alla. Först tänkte man att det skulle kännas långt att vara här i två veckor, men tiden bara rusar och man vill inte lämna alla härliga människor, säger Sandra Mastio.

Sandra Mastio visar hur man steker biff och fotograf Klas Karterud filmar. Foto: Carolina Källestål/SVT

Sandra Mastio visar pedagogiskt hur en biff ska stekas för att bli perfekt, medan fotografen Klas Karterud filmar. Trots att de fyra inbjudna gästerna är mycket matkunniga och vissa av dem till och med har lite tv-vana, vill Sandra inte att tittarna ska uppleva att allt måste vara perfekt.

– Vi är inte perfekta, vi kommer inte heller med pekpinnar och om jag skulle beskriva programmet så känner jag att det är ett riktigt feelgood-program, men med lite ”smuts”, alltså att det inte är perfekt, säger Sandra Mastio.

Programmet utlovar matlagningsglädje och tips för både vardag och fest, men också svar på många frågor som kockar ofta möts av, till exempel vad som är hemligheten bakom bra grillning, vad som behövs för att göra en riktigt fin dukning och om man kan göra sin egen tonic.

– Jag gillar att berätta varför man ska göra på vissa sätt när man lagar mat, lite folkbildande och undervisande så där och det är verkligen en del av det här programmet, säger Sandra Mastio. Det handlar inte om att vi säger exakt hur det ska vara, mer om att alla kan höja sin egen förmåga lite, jag hoppas publiken uppskattar det.

Inspelningsschema och fem team

Inspelningen görs utifrån ett väl utarbetat inspelningsschema och med fasta platser, men varje profil har ett eget team som följer dem under alla inspelningsdagar. Det är fem team som utgörs av en kock, en inslagsproducent och en fotograf. Därutöver finns en projektledare, en produktionsledarassistent, en stylist och en så kallad preppare på plats. Vid några givna tillfällen under dagen möts teamen, som när Jimmy Brorsson, Lisa Lemke och Zeina Mourtada ställer sig på prästgårdens veranda och testar krossade tomater.

Fem tv-team samarbetar, här är det matbloggaren Zeina Murtada, inslagsproducent Maria Boklund och fotograf Niclas Andersson. Foto: Carolina Källestål

Just nu, i början av juni, pågår efterbearbetningen och redigering av de åtta programmen i TV-huset i Malmö, och projektledaren Jonas Gunnarsson är nöjd med hur arbetet löper under produktionstiden.

– Min roll är främst att säkerställa projektet med planering, bemanning, ekonomi och allt det där, men när jag är på plats så är jag allmän övervakare och ser att allt flyter på, jag åker och handlar grejer, hänger upp lite lampor och hugger i när det behövs. Några få missar har varit när vi fått med oss extern teknik som varit defekt, men det mesta har funkat. Och genom att vi bott tillsammans under produktionen har det varit lite kollo-känsla - jag har sällan varit på en inspelning som haft så god stämning, säger Jonas.

Tid för avkoppling, Lisa Lemke styr och Sandra Mastio åker med. I bakgrunden Maria Boklundoch Kati Saarela, längst bak Tommie Rekstad och Niclas Andersson. Foto: Carolina Källestål/SVT

Både broadcast och online

Programmet ska sändas i höst och ska finnas tillgängligt både i broadcast och online.

–Ja, det är ju ett matlagningsprogram till innehållet, men när det gäller hur tittarna tar del av det tänker vi både broadcast och online idag, säger Jonas. Fast just med de här programledarna, som själva är stora i sociala forum, blir det kanske bäst genomslag online.

Fotograf Henrik Friberg lyssnar på inslagsproducent Mattias Lenhoff, medan gästkocken Jimmy Brorsson väntar på att agera. Foto: Carolina Källestål/SVT

Fakta: Timjan, tupp & tårta är ett format framtaget och producerat av SVT.

Format: 8 x 60 min.

Inspelning: Vår 2018.

Start: Höst 2018

Lena Wemar

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör