19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Enligt en ny studie är tre av fyra mediekritiska tweets från riksdagsledamöter riktade mot SVT eller Sveriges Radio. Foto: Henrik Montgomery/TT

Publicerad 31 maj 2018 16:51 - Uppdaterad 31 maj 2018 16:53

Public service främsta måltavla för politikers mediekritik

Tre av fyra mediekritiska tweets från riksdagsledamöter är riktade mot SVT eller Sveriges Radio, enligt ny studie.

Medieforskarna Andreas Widholm och Fredrik Mårtenson vid Stockholms Universitet har systematiskt undersökt hur svenska politiker kritiserar medier i sociala medier. Resultaten publiceras i en bok som Institutet för Mediestudier ger ut i veckan.

Forskarna har gått igenom alla tweets från de tjänstgörande riksdagsledamöterna under fyra veckor i början av 2018. Den absolut mest spridda är en mediekritisk tweet av Hanif Bali (m), som senare slutade twittra. Forskarna har sedan sorterat ut de 2 554 (vilket är drygt en femtedel av alla) tweets som är medierelaterade. Av dessa är det de mediekritiska som väcker mest engagemang, skriver Institutet för Mediestudier.

Kritik mot Public service dominerar

Tre av fyra mediekritiska tweets är riktade mot publicservicebolagen Sveriges Radio och Sveriges Television. Få mediekritiska tweets handlar om att peka ut konkreta fel utan de är oftast mer generellt kritiska mot perspektiv och tolkning.

Tre riksdagsledamöter sticker ut som extra flitiga och kritiska medietwittrare. Det är tre moderata ledamöter, utöver Hanif Bali också Lars Beckman och Jan Ericson, som alla har mediekritik och inte minst kritik av public service som ett ofta förekommande tema, enligt Institutet för Mediestudier.

Länk till Institutet för Mediestudiers rapportlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör