11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

NBC:s nya sjukhusdrama New Amsterdam var en av de nya serier presenterades på LA Screenings. Foto: NBC

Publicerad 31 maj 2018 14:49 - Uppdaterad 31 maj 2018 14:59

Enklare och billigare drama trend i tv-världen

Stephen Mowbray, chef för SVT Programinköp deltog nyligen på den internationella tv-mässan LA Screenings och har gjort en trendspaning för Vipåtv om vad som gäller i tv-världen just nu. Stephen berättar:

De amerikanska studiorna har en ny strategi. De vill inte längre konkurrera med kabel-tv men inte heller SVOD. Med över 500 serier per år tillgängligt för publiken så finns redan nu allt för många tjänster som erbjuder vassa serier med en avancerad dramaturgi.

Nu ska i stället de fem största ”Networks” återgå till att producera enklare och billigare komedier, ”procedural drama” med veckans händelse, tänk CSI istället för Homeland, och det går att se en trend till enklare mer tillgängliga familjeserier.

Flera gamla serier är på väg tillbaka t.ex. Candice Bergen i Murphy Brown och Magnum PI.

Bland favoriterna från LA var NBC:s nya sjukhusdrama New Amsterdam där vi får följa en ny sjukhusdirektör, som vill byta ut byråkratin mot vård i världsklass till alla.

ABC:s nya dramakomedi Take Two är en osannolik historia om en före detta alkoholiserad tv-stjärna som efter att hon har fått sparken från hennes skådisroll som polis istället börjar jobba som verklig privatdetektiv. Humoristisk och mycket välspelad av både huvudrollen och hennes nya kollega.

Mörkare och nischat i premiumkanalerna

Grand Hotel, också från ABC, är baserad på en spansk tv-serie som utspelas 1905, med en helt ny tolkning på ett lyxigt Miami Beach-hotell, fast i nutid, men med samma intriger, skandaler och dramatik som ursprungsserien.

Samtidigt som Free To Air-kanalerna tar en enklare väg så fortsätter premiumkanalerna med mörkare och mer nischade serier. HBO presenterade två nya satsningar Sharp Objects - efter Gillian Flynns (Gone Girl-roman) – som följer en självskadande journalist, med en komplicerad familjehistoria, som undersöker en seriemördare. Den starka huvudrollen spelas av Amy Adams. Långsamt, brutal och spännande. HBO:s andra serier, Succession, har premiär i juni och där får vi följa en mediamogul med fyra barn och en mycket ambitiös fru som vill ta över hans imperium. Lite som Billions men med en ensemble som helt saknar empati.

En annan serie som stod ut är Ryan Murphy’s Pose för FX. Pose är en supersmal historia om ett gäng svarta trans, gay och queer-killar under 80-talet i New York som kämpar för samhällets acceptans. Ryan Murphy (Glee, American Horror Story, American Crime Story) är nog den enda som skulle ha kunnat producera denna modiga och glamorösa historia med en backdrop av AIDS, Madonna och HBTQ-rättigheter för en (hyfsat) bred publik.

Stephen Mowbray, Johanna Salmella (inköpare YLE), Fridrik Luihn (inköpschef NRK), Maria Bjerre-Nielsen (inköpare DR) och Tarmo Kivikallio (inköpschef YLE) på NBC:s screening. Foto: SVT

Stephen Mowbray

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör