15 augusti

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Idag den 25 maj träder den nya dataskyddsförordningen GDPR i kraft. Foto: Charlotta Lambertz

Publicerad 25 maj 2018 09:50 - Uppdaterad 25 maj 2018 10:53

GDPR träder i kraft

Den 25 maj träder dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) i kraft. Den gäller i hela EU och syftar till att stärka skyddet för fysiska personer vid behandling av personuppgifter. För SVT innebär detta högt ställda krav på att hantera personuppgifter korrekt.

SVT har gjort gedigna förberedelser inför att förordningen nu träder i kraft, bland annat har man kartlagt vilka typer av personuppgifter som behandlas och tagit fram åtgärder för att dessa skall klara kraven som finns i GDPR (den kallas också DSF – dataskyddsförordningen). Från och med den 1 maj finns även en dataskyddssamordnare som är SVT:s stöd i att följa DSF.

Undantag för publicistiskt arbete

För behandling av uppgifter som omfattas av det så kallade ”journalistundantaget” gäller endast vissa krav från dataskyddsförordningen, men det är fortfarande viktigt med en lämplig säkerhet för de personuppgifter som behandlas.

Vad tycker SVT om GDPR?

SVT menar att förordningen är positiv då vi får krav på oss att alltid tänka till varför och hur vi behandlar personuppgifter. Utöver det stärks det journalistiska undantaget som är grunden till vår verksamhet genom förordningen.

Så behandlar vi personupppgifter i Vipåtv:s Nyhetsbrevlänk till annan webbplats

Här kan du läsa mer om SVT:s behandling av personuppgifterlänk till annan webbplats

Mer om GDPR hos Datainspektionenlänk till annan webbplats

Charlotta Lambertz

1 gillar detta