15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 25 maj 2018 09:37 - Uppdaterad 25 maj 2018 09:59

Daniel Ekelöf

Krönika: Daniel Ekelöf, biträdande Teknikdirektör.

Bättre än tv

Just nu måste vara den mest spännande tiden någonsin att jobba med tv- och videodistribution på SVT. Vi har ett äkta paradigmskifte där publiken flyttar online i rasande takt, barnen har redan dragit, föräldrarna är på väg, mor- och farföräldrarna inte långt efter.

Samtidigt måste vi fortfarande säkerställa att vi har högsta möjliga kvalitet på våra linjära sändningar i marknätet, i kabel och via satellit.

Utmaningen är såklart att göra båda samtidigt på ett effektivt sätt eftersom online och broadcast är lika viktiga i vår strävan att nå ut till publiken. Respektive distributionsform kräver resurser och fokus, eftersom vår ambitionsnivå är hög och publikens förväntningar ofta är högre.

För bara ett år sedan så var referenspunkten för all internet-streaming att bli lika bra som tv, lika stabilt, lika snabbt och lika bra bild. Det har vi kämpat med ända sedan internets barndom, internet är ju inte byggt för att sända tv.

Internets inbyggda egenskaper en utmaning

Internet är byggt för att transportera information asynkront och från många olika källor, det viktiga är att informationen kommer fram och att det finns många olika källor. Internet har en inbygg redundans och inte beroende på om någon del är speciellt stabil, det finns alltid någon annan del som är beredd att ta över.

Det öppna internets inbyggda egenskaper gör det svårt att garantera högkvalitativ leverans av stora mängder data kontinuerligt, inte minst eftersom leveransen också är beroende på vilken uppkoppling du har valt att ha hemma och hur många i kvarteret som tittar på samma sak eller bara använder massor med kapacitet. Dessa utmaningar brukar man hantera med fördröjning och att justera kvaliteten efter bandbredden.

Broadcast tv-sändningar är ju tvärtom stabila med en jämn kvalitet och det har vi kämpat med att uppnå för online, tills nu när förväntningarna är de omvända.

Publiken förväntar sig högre kvalitet

Vad som ganska nyligen har hänt är att publiken börjat förvänta sig en högre kvalitet och samma stabilitet online som för vanlig tv, den förväntan drivs av att våra konkurrenter erbjuder 4K sändningar på högprofil program (sport och drama). Dessutom så är det idag möjligt att ha lägre fördröjning på en online sändning än det är på linjär tv, dvs målet syns några sekunder innan än hos grannen som tittar på tv. Plus att tittaren kan välja textning, ljud och språk.

Det verkligt ironiska här är att broadcast kommer ha väldigt svårt att leva upp till de nya förväntningarna.

Bättre än tv helt enkelt.

8 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör