15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Trion bakom ”Blommor” – Fr.v. Simon Kaijser (regissör), Maria Nordenberg (producent), Jonas Gardell (manusförfattare). Foto: Peter Cederling

Publicerad 24 maj 2018 13:00 - Uppdaterad 30 maj 2018 08:32

Work in progress: ”Blommor”

Nya Jonas Gardell-serien ”De dagar som blommorna blommar” spelas in i ett kedjehus som byggts upp i Tv-husets Studio 3.

– Det är tre olika hus i ett, förklarar producent Maria Nordenberg.

Under årets inledande månader har Studio 3 på Gärdet fungerat som en dramamiljö.

– Det är väldigt ovanligt numera att vi bygger upp dramamiljöer i studio så som vi nu har gjort, säger Dramas Maria Nordenberg som är Gardell-seriens producent.

Under en halvtimme får Vipåtv en liten inblick i en dramaproduktions vardag. Framför kameran agerar skådespelarna Rebecka Hemse och Dante Wiechel och kring dem jobbar ett team på cirka 20 personer.

– Även om det här är en produktion som SVT Drama själva gör och dessutom här i Tv-huset så är de allra flesta som jobbar med den frilansare, förklarar linjeproducenten Johan Svennerfors, en annan SVT:are som direkt arbetar med serien.

Skådespelarna Dante Wiechel och Rebecka Hemse fixas till i en paus mellan två tagningar av Susanne Unnerstad respektive Daniela Mengarelli. I mitten dramakommunikatör Jan-Erik Westman. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Fem minuter per dag

Under ledning av regissören Simon Kaijser och hans högra hand ”Fadden” (FAD betyder First Assistant Director) löper tagningarna på i ganska högt tempo. Rebecka Hemse som spelar mamman i en av familjerna som serien skildrar sitter på en liten pall i hallen, klädd i ett gult nattlinne med vita stjärnor. Dante Wiechel spelar hennes son Erik som klädd i en blå täckjacka av typiskt 70-talssnitt just ska till att gå ut.

Snart tagning igen – Regissör Simon Kaijser, scripta Caroline Johansson och ljudtekniker Jonas Lindskog. Foto: Mats Carlsson-Lénart

– På en dag i studion brukar vi hinna spela in ungefär fem färdiga minuter, säger Johan Svennerfors. Han började på SVT för cirka 25 år sen som guvernant för barnen som medverkade i ”Kan du vissla Johanna” (som alltid sänds på julafton), men som linjeproducent har Johan ansvar för övergripande och långsiktig planering av inspelningen.

– Det handlar bland annat om kontrakt, löner och kontakter med alla inblandade, förklarar han.

Återskapat 70-tal

Det är ganska trångt inne i kedjehuset som byggts av SVT:s snickeri efter scenografen Jan Olof Ågrens ritningar.

– Samma grundmiljö och planlösning använder vi för att gestalta tre olika hem under samma tidsepok. ”Blommor” handlar om tre familjer som alla bor i samma område, i likadana kedjehus, säger Maria Nordenberg.

Maskören Daniela Mengarelli arbetar med Rebecka Hemse som spelar Eriks mamma. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Så först tas alla scener som utspelar sig hemma hos familj nummer ett, sedan ändras tapeter, inredning mm innan inspelningen av scenerna hemma hos familj två kan börja.

– Jämfört med att spela in i ett befintligt hus nånstans, vilket vi alltid brukar göra, så är det dyrare att bygga upp hela miljön i studio. Men efter att ha letat i tre månader och inte hittat något hus som passade så förstod vi att det var tvunget att bygga, förklarar Maria Nordenberg. Dessutom är kedjehusen idag så renoverade och förändrade att det hade varit svårt att hitta och skapa den där riktiga 70-talsmiljön.

Men när scener i serien som utspelas i nutid skulle spelas in så gick man in i förlagan till miljön i studion, ett riktigt kedjehus i Upplands-Väsby.

Möte vid köksbordet – Kostymassistent AnnBritt Sörlund, scripta Caroline Johansson, attributör Britta Rehn och produktionsledare Petter Bergström. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Dolt bakom fasader

”De dagar som blommorna blommar” är en episk serie på så vis att den utspelar sig under sent 1970-tal, tidigt 1990-tal och nutid. I centrum står vännerna Erik, Mikael och Benny som växer upp tillsammans som grannar i ett kedjehusområde utanför Stockholm på 1970-talet. Deras familjer umgås som grannar gör, men bakom fasaderna döljer sig smärta, sorg och saknad.

– Precis som i de två tidigare Gardell-serierna handlar ”Blommor” om förluster, säger Maria Nordenberg som producerade även ”De halvt dolda” och ”Torka aldrig tårar utan handskar”.

Simon Kaijser regisserar nu sin tredje Gardell-serie. Foto: Mats Carlsson-Lénart

Dyr men unik serie

Idag är nästan allt som Drama gör samproduktioner, oftast internationella. Att SVT helt på egen hand gör stora dramaproduktioner blir mer och mer ovanligt.

– Men en sån här serie, i likhet med de två föregående av Jonas, hade varit svår att göra som ett internationellt samarbete, på grund av det korta formatet, miniserie. Men även innehållet som bland annat handlar om homosexualitet, det finns mycket fördomar i länder där vi annars brukar hitta samproduktionspartners, säger Maria Nordenberg.

Så ”De dagar som blommorna blomma” blir en förhållandevis dyr produktion för SVT. Förhoppningen är dock att SVT på egen hand ska kunna sälja serien till kanaler i andra länder.

– När det är så väldigt mycket ”business” generellt i dramavärlden idag är det fantastiskt och unikt att fortfarande kunna göra serier som den här. Jag menar att ”Blommor” är verklig Public service, säger Maria Nordenberg.

Besöksmål

Att kedjehusmiljön byggts upp i Tv-husets Studio 3 har inneburit att fler personer utifrån än vad som brukar vara vanligt fått en liten insyn i SVT:s dramaproduktion.

– På våra visningar av tv-huset har guiderna tagit med folk in i studion och visat var den kommande Gardell-serien spelas in. Och när kungen och drottningen var här så fick de också se det, liksom ministern Ibrahim Baylan. Det har varit väldigt uppskattat av alla, säger dramakommunikatör Jan-Erik Westman.

FAKTA - DE DAGAR SOM BLOMMORNA BLOMMAR

Manus: Jonas Gardell Regi: Simon Kaijser Producent: Maria Nordenberg.

I rollerna bl a: Eva Röse, Johan Rheborg, Ulf Friberg, Magnus Krepper, Rasmus Luthander.

3 x 60 min.

Ska sändas jul 2018.

Mats Carlsson-Lénart

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör