22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Samarbetar för vården! Från vänster: Ricky Karström, P4 Jämtland, Daniel Hansson, Länstidningen, Camilla Wahlman, SVT Nyheter Jämtland och Hans Lindeberg, Östersunds-Posten. Foto: Olof Sjödin

Publicerad 22 maj 2018 13:13 - Uppdaterad 29 maj 2018 09:57

Vårddebatt i Jämtland – ett av många mediesamarbeten

Debatter inför valet, källkritikdagar och gemensamma undersökningar ­– SVT:s intention att samarbeta mer med andra medier får nu genomslag på allt fler håll.

Mediecheferna i Jämtland presenterade igår #rättvisvård, en stor gemensam satsning inför valet.

– Här i länet ställs vårdfrågan på sin spets i valrörelsen. Jämtland har en åldrande befolkning, avstånden är långa och det är svårt att rekrytera personal till sjukvården, förklarar Camilla Wahlman på SVT Nyheter Jämtland.

Därför var vården en ganska given fråga när de fyra största mediehusen i Jämtland; SVT, Sveriges Radio, Östersunds-Posten och Länstidningen, inför valet ville följa upp #rättvistäckning, – en uppmärksammad livesänd och gemensamt arrangerad debatt för två år sedan, om bristerna i utbyggnaden av bredband och mobilnätet.

Lokal och nationell fråga

– Vi vill lyfta upp vårdfrågan på riksplanet, därför tar vi hit ansvariga ministern Annika Strandhäll och de andra partiernas vårdpolitiska talespersoner. Det hade vi aldrig kunnat göra ensamma, därför är det en stor styrka i att vi samarbetar, säger Camilla Wahlman.

Debatten äger rum den 22 augusti och direktsänds på mediehusens respektive digitala plattformar, såväl som i SVT Forum, och i P4 Jämtlands sändningar.

Tidigare SVT-profilen Ann-Louise Rönestål-Ek leder den stora vårddebatten i Östersund i augusti.

Debattledare blir Ann-Louise Rönestål-Ek, med många år i SVT i sitt CV, men numera frilansande moderator och programledare.

– Vårt fokus är att publiken ska få bästa möjliga information inför valet. Och att politikerna på högsta möjliga nivå ska besvara väljarnas frågor, säger Camilla Wahlman.

Fler debatter

Debatter inför valet anordnas bland annat också i Borås. Där har SVT Nyheter Väst gått in i ett samarbete med Borås Tidning och P4 Sjuhärad.

– Vi gör en gemensam debatt med de lokala partitopparna i Borås den 27 augusti. Det var en idé som föddes när jag i vintras träffade P4-kanalchefen Lovisa Vasell och BT:s chefredaktör Stefan Eklund för att diskutera ett eventuellt samarbete om en dag om källkritik för skolelever våren 2019, säger redaktionschef Josefin Ziegler på SVT Nyheter Väst.

Redaktionschef Josefin Ziegler vill gärna hitta fler mediesamarbeten i sitt stora bevakningsområde Väst.

Succé som sprider sig

Och just gemensamma aktiviteter för skolelever är aktuellt på fler håll. I Vipåtv i höstas skrev vi om Fria ordets dag i Växjö som då för andra året i rad genomfördes av SVT i samarbete med den lokala P4-kanalen och den stora lokala tidningen Smålandsposten. En heldag där stadens alla sjätteklassare fick lära sig mer om yttrandefrihet och journalistik.

Nu tar fler delar av landet efter och gör egna upplagor av Fria ordets dag. Bland annat i Norrbotten och Värmland.

Partners i norr – Mediecheferna Fia Wirén (SVT), Lenitha Andersson (Norrbottens media) och Patrik Boström (P4 Norrbotten) samjobbar på flera områden.

– Här i Luleå är det vi på SVT som tillsammans med SR P4 Norrbotten, Norrbottens-Kuriren och NSD som kraftsamlar för det fria ordet den 31 maj. 800 sjätteklassare är inbjudna, säger SVT:s redaktionschef Fia Wirén.

Dagen inleds med en scénshow på Kulturens hus i Luleå och efteråt får eleverna gå runt till olika demokrativerkstäder. Det blir också ett lunchseminarium på temat ”Vad är sant på nätet?”. I ett påföljande panelsamtal deltar bland andra SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz.

Källkritik i fokus

Och redan nu i veckan genomfördes ett liknande arrangemang i Karlstad, av SVT, Sveriges Radio och de två tidningarna NWT och Värmlands Folkblad.

–Vi kallade vår dag ”Är det sant?” och satte fingret på vikten av källkritik på nätet. I samband med dagen publicerade vi också en gemensam debattartikel i alla våra medier, säger redaktionschefen på SVT Nyheter Värmland Tomas Skoglund.

Läs mer på SVT Nyheter Värmlandlänk till annan webbplats

”Vi vill hjälpa våra lyssnare, läsare och tittare att navigera i all den information som finns tillgänglig. Vi kan och vill förklara vad källkritik innebär och vad yttrandefriheten betyder, och vi kan vara föredömen som visar hur man kan använda sin yttrandefrihet utan att kränka eller begränsa andra och utan att sprida rykten eller desinformation”, skriver de värmländska mediecheferna i artikeln.

– Tack vare samarbetet blev genomslaget extremt stort, säger Tomas Skoglund.

På temadagen om källkritik i Karlstad i onsdags medverkade bland andra Lilla Aktuellts Kristoffer Fransson, här omgiven av Malin Koskinen (SR Barnradion) och Malin Kling Uddgren från Wermlandstidningen. Foto: Tomas Skoglund/SVT.

Mer inför valet

Men SVT:s allt fler samarbeten med andra medier handlar även om annat än gemensamma debatter och evenemang för skolelever. Exempelvis research och opinionsundersökningar.

– I förra veckan började vi i Norrbotten publicera en gemensam lokal opinionsundersökning om partisympatier och de viktigaste valfrågorna för vårt län. Undersökningen är utförd av Novus på uppdrag av SVT nyheter Norrbotten, Sveriges radio P4 Norrbotten, NSD, Norrbottens-Kuriren och Piteå-tidningen, berättar Fia Wirén.

Var och en gör sitt

Men SVT:s redaktionschefer är alla noga med att understryka att det bara är själva aktiviteten, debatten eller undersökningsmaterialet som är gemensamt,

– Redaktionerna ska i huvudsak bedriva ett eget journalistiskt arbete. Det är extremt viktigt att värna mediemångfalden, men just när det gäller viktiga frågor för journalistiken och för demokratin - då kan vi samarbeta, menar Fia Wirén på SVT Nyheter Norrbotten.

Även i Jämtland går tankarna i samma banor. Men där vill man underlätta för publiken att få tillgång till all information inom det område som lyfts.

– Varje redaktion fortsätter att var för sig specialgranska sjukvården inför valet. Var och en står för sin egen journalistik men allt samlas under den gemensamma hashtaggen #rättvisvård, förklarar Camilla Wahlman.

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör