11 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Teamet bakom Gräns på röda mattan i Cannes. Från vänster till höger: Isabella Eklöf, John Ajvide Lindqvist, Jörgen Thorsson, Eva Melander, Ali Abbasi och Eero Milonoff. Fotograf/Källa: Erik Dalström

Publicerad 22 maj 2018 14:04 - Uppdaterad 22 maj 2018 14:05

Svenska långfilmen ”Gräns” prisad i Cannes

Långfilmen ”Gräns” vann sektionen Un certain regard vid filmfestivalen i Cannes.

– Fantastiskt! Stort grattis till Ali och alla som medverkat till denna unika och originalla film. Allt började med Johns märkliga vackra historia som nu växt till en enastående film. Vi är så stolta och lyckliga!!! säger filmens producenter Nina Bisgaard, Piodor Gustafsson och Petra Jönsson i ett pressmeddelande.

”Gräns” är den tionde svenska långfilmen som valts ut i Un Certain Regard sedan Gilles Jacob skapade sektionen 1978. Det är den första svenska långfilmen för regissören Ali Abbasi, som är född i Teheran och utbildad vid Den Danske Filmskola. Hans debut, skräckfilmen "Shelley", visades på Berlins filmfestival 2016.

SVT samproducent

Manus till Gräns är skrivet av Ali Abbasi och Isabella Eklöf tillsammans med John Ajvide Lindqvist, baserat på hans novell med samma namn.

Filmen är producerad för Meta Film Stockholm, Spark Film&Tv & Kärnfilm i samproduktion med Meta Film Danmark samt Film i Väst, SVT och CPH Filmfund och med stöd av Svenska Filminstitutet. Filmen beräknas få svensk biografpremiär under hösten 2018.

Anna Thodenius

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör