15 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Stängningen av det grekiska Public service-bolaget ERT tas upp i Europadomstolen. Foto: Henrik Montgomery

Publicerad 22 maj 2018 16:22 - Uppdaterad 22 maj 2018 16:26

Stängningen av ERT i Europadomstolen

Fem år efter att Greklands regering plötsligt stängde ner landets public service-medier kommer saken upp i ECHR.

Det var i juni 2013 som den dåvarande konservativa regeringen i Atén stängde hela PS-bolaget ERT med 2 500 anställda. Syftet sas vara att spara statliga pengar, detta var när Grekland var mitt i värsta krisen för landet. Men de anställda vägrade acceptera nedläggningen utan fortsatte, bl a med EBU:s hjälp, att sända radio och TV med inlånade utrustningar och via internet.

Efter att ett mål mellan de ERT-anställdas fackförbund och grekiska staten, gällande hur nedläggningen gått till, utfallit till statens fördel i Greklands högsta domstol så stämde facket staten vid Europeiska Domstolen för Mänskliga Rättigheter (ECHR).

Det var år 2014 och stämningen gällde påstått brott mot Artikel 10 i Europakonventionen som garanterar informations- och yttrandefrihet.

Nu har domstolen i Strasbourg gått med på att ta upp fallet, förutsatt att det är de generella aspekterna som fokuseras på, alltså händelsens betydelse för public service-medier i Europa.

När Alexis Tsipras och hans parti Syriza vann valet i Grekland 2015 var ett av deras vallöften att återöppna ERT. Så skedde också den 11 juni 2015 och det nya lågprofilerade PS-bolaget Nerit som den tidigare regeringen låtit grunda som en ersättning för ERT lades ner.

Läs merlänk till annan webbplats

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör