15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Hanna Stjärne

SVT:s vd Hanna Stjärne

Publicerad 19 april 2018 19:45 - Uppdaterad 19 april 2018 19:49

Mer av hela Sverige i SVT

Hur kunde vi missa vad som var på väg att hända? Den frågan ställde sig brittiska och amerikanska journalister efter Brexitomröstningen och presidentvalet. Många av de största, mest prestigefyllda medierna var självkritiska. De hade varit storstadsfixerade och misslyckats med sitt uppdrag att beskriva vad som rörde sig i hela landet.

Vi får inte göra samma misstag i Sverige.

Om 142 dagar går svenska folket till val. Vilka är väljarnas viktigaste frågor? Enligt mätinstitutet Novus är det vård, skola, brott/straff och migration/integration.

Lika viktigt som att mäta vilka som är de viktigaste frågorna är det att lyssna på varför. I projektet Fikamedsvtlänk till annan webbplats har reportrar och andra medarbetare på SVT under våren träffat tittare över hela landet, på arbetsplatser och skolor, hos kompisgäng. De berättar vilka frågor som håller dem vakna om nätterna och hur SVT kan bli bättre. En synpunkt har varit återkommande: SVT behöver bli bättre på att spegla hela landet.

Vad händer om svenskarna inte känner igen sig i mediernas valbevakning? Risken är att polariseringen ökar och förtroendet för medier sjunker. Utvecklingen behöver mötas med både gamla och nya metoder.

Journalistikens uppgift - att komma så nära sanningen som möjligt - är mer relevant än någonsin. Men det räcker inte, vi medier måste förklara för publiken hur vi kommit fram till något. Släppa in dem bakom kulisserna. Varför har vi valt just den här vinkeln? Varför får den personen komma till tals, men inte den? Vilken forskning ligger till grund och varför ska jag lita på den?

Det är av förståeliga skäl inte möjligt att spegla varje enskild människas åsikter och funderingar. Men med våra reportrar (som finns på 34 orterlänk till annan webbplats) ska SVT sakligt och opartiskt granska de frågor som diskuteras i hela Sverige.

Inför valet gör vi följande förändringar:

  • Hela Sverige ska synas mer i våra rikssända program, därför ökar vi rejält antalet inslaglänk till annan webbplats från våra lokala redaktioner i Rapport, Aktuellt, Morgonstudion och Sportnytt.
  • Opinion live sänder från olika delar av landet – hela vägen fram till valet.
  • Aktuellt kommer att flytta från sin studio till olika orter flera gånger före valet. Det blir också ämnesdebatter utanför storstäderna och 21 lokala utfrågningar online.
  • Den stora Duellen mellan de två statsministerkandidaterna sänds inför publik i Värmekyrkan i Norrköping inte från Stockholm som tidigare.
  • I år gör SVT utöver valkompassen för riksdagsvalet även 290 lokala valkompasserlänk till annan webbplats med frågor som alla partier med mandat i Sveriges kommuner och landsting svarar på. Där kan väljarna matcha sina åsikter direkt mot partier lokalt och se vilka som ligger dem närmast. Lokala medier erbjuds använda dessa valkompasser utan kostnad på sina sajter.
  • Brännande samhällsfrågor speglas till exempel i Sveriges bästa arbetsförmedlinglänk till annan webbplatsfrån Örnsköldsvik och kommande Jag röstar, där förstagångsväljare i Haparanda utmanar Malmö om att få upp röstdeltagandet.
  • Dialogprojektet #Dinröst samlar in röster från hela Sverige utifrån väljarnas viktigaste frågor. Vårdenlänk till annan webbplats, skolanlänk till annan webbplats och jobbenlänk till annan webbplats inledde, sedan kommer integration/migration, brott/straff, klimat/miljö och bostad.
  • Tack vare pågående rationaliseringar har SVT nu långt fler lokala reportrar jämfört med valet 2014 och sju nya redaktioner – i Södertälje, Helsingborg, Angered, Rinkeby, Borås, Linköping och Övertorneå.

SVT:s vision är att bidra till ett Sverige där alla är mer nyfikna och insatta. Sällan är det så brännande som inför ett val.

Hanna Stjärne, vd SVT

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör