10 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 18 april 2018 11:24 - Uppdaterad 18 april 2018 11:25

Klart med ny chef för Yle

Merja Ylä-Anttila blir ny vd för Finlands public service, den första kvinnan på posten på nästan 70 år.

När Lauri Kivinen nu lämnar Yle efter åtta år ersätts han av en av Finlands mest etablerade mediechefer. Merja Ylä-Anttila, född 1960 i Tavastehus.

Ylä-Anttila började 1982 arbeta på kommersiella TV-kanalen MTV:s nyheter och i det företaget (ägt av Bonniers i Sverige) har hon arbetat sedan dess. 2001 blev hon chefredaktör för Mtv-nyheterna och de senaste tre åren har Ylä-Anttila varit vd för Mediahub Helsinki som ingår i samma företagsgrupp.

Vill samarbeta

– I Merja Ylä-Anttila kombineras erfarenhet, kompetens och ledarskap. Hon känner både branschen och Yle väl. Hon har en klar uppfattning om de utvecklingsbehov som trycket från samhället och teknologin för med sig. Ylä-Anttila är en inspirerande ledare, säger Yles styrelseordförande Thomas Wilhelmsson i ett pressmeddelande.

Vidare säger Wilhelmsson att styrelsen är övertygad om att Merja Ylä-Anttila har en djup förståelse för vilken roll public service-media och Yle har för samhället samtidigt som hon i och med sin erfarenhet från den kommersiella sidan kan medverka till att det interna samarbetet i den finländska mediebranschen fördjupas.

Merja Ylä-Anttila själv är inne på samma linje.

– När media också i Finland befinner sig i hård internationell konkurrens är samarbetet mellan public service och kommersiella medier viktigare än någonsin.

Andra kvinnan

Merja Ylä-Anttila blir den första kvinnan som leder Yle sedan Hella Wuolijoki avgick 1949. Wuolijoki var Yles första kvinnliga verkställande direktör.

Läs mer på Yles hemsidalänk till annan webbplats (svenska)

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör