6 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny
Lotta Unger

Stafetten: Lotta Unger, programutvecklare och projektledare i Malmö

Publicerad 18 april 2018 09:01 - Uppdaterad 19 april 2018 15:26

Kan program handla om vad som helst?

Hanna Lagerberg, redaktör i den ortsöverskridande Barnplayredaktionen, lämnade över stafettpinnen till Lotta Unger, projektledare i Malmö, med frågorna: Kan SVT göra program om vad som helst? Vad borde vi göra, vad borde vi inte göra?

Lotta Unger svarar:

Tack för stafettpinnen Hanna. Du bad mig att reflektera kring public service och vilka program vi kan göra och om det finns program som vi inte kan göra.

Min första tanke är att alla vi som gör program för SVT vet att vi ska ta hänsyn till mediets genomslagskraft, inte får ägna oss åt otillbörligt gynnande och att vi ska förhålla oss till vårt material på ett opartiskt och sakligt sätt. Vi vet också att vi ska försvara de demokratiska värdena och ha respekt för privatlivet. Det här är våra grundpelare som vi tänker på vid varje beslut vi står inför när vi producerar program.

Utifrån dessa ramar blir det spännande att svara på din fråga; kan SVT göra program om vad som helst? Vad borde vi göra och vad borde vi inte göra?

1997 hade ”Expedition Robinson” premiär på SVT. Det var tv som ingen sett förut. Tv som fascinerade och som blev rejält utskällt både inom SVT och av externa tyckare. Än i dag produceras Expedition Robinson, idag för TV4. Jag anser att den här typen av produktioner går att göra på SVT. Om uppsåtet är att utsätta människor för kränkningar, spekulationer och mobbning så tycker jag inte att vi ska göra det. Men om det handlar om ett socialt experiment som får tittarna att fundera på hur de själva agerar i grupp, vilken roll de tar och vilka värderingar som är viktiga för dem, då tycker jag att det är bra att vi gör den här typen av program. Jag ser fram emot SVT:s version av Paradise Hotel.

Positiv förändring

Och på tal om mobbning. Det var väl ingen som trodde att vi skulle kunna visa upp elever som kränker varandra inför hela svenska folket. Men med Morgans mission lyckades vi balansera det vi ville berätta inom ramen för vad som är public service. Vi skapade debatt och belyste en otroligt viktig fråga.

När vi gör program som flyttar gränser så är det otroligt viktigt att de som deltar genomgår en förändring som påverkar dem positivt. Det är när det sker som vi kan berätta om det mörka även om det känns privat. Deltagarna får distans till det svåra och förstår nyttan av att dela med sig till andra. Det blir program med starka känslor, stor igenkänning och det viktiga blir på riktigt.

Så mitt svar till dig Hanna är så klart – ja vi kan göra program om vad som helst. Det finns inget vi inte borde göra.

Det handlar om hur vi gör det och varför vi gör det.

Jag skickar stafettpinnen vidare till programbeställaren Peter Nyrén med frågan: hur är det möjligt att välja ut vilka program som ska produceras 2019 av alla de spännande förslag SVT:s programutvecklare presenterade för programledningen inför den så kallade Centrifugen?

4 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör