21 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Torsdagen den 12 april presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke regeringens förslag för en ny finansiering av public service.

Publicerad 12 april 2018 16:18 - Uppdaterad 18 april 2018 16:42

Nytt förslag för hur Public service ska finansieras

Regeringen föreslår att radio- och tv-avgiften avskaffas för att istället finansieras via skattsedeln.

Idag presenterade kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke det nya förslaget för en ny finansiering av public service.

− När vi betalar för Public service då investerar vi i vår demokrati. Public service-bolagen har ett särskilt uppdrag att granska makten. Och ett alldeles särskilt uppdrag att vara i allmänhetens tjänst i tider av kris, sa Alice Bah Kuhnke inledningsvis.

Torsdagen den 12 april lämnade regeringen ett förslag till lagrådet där de föreslår att radio- och tv-avgiften avskaffas och att finansieringen i stället tas in via skattsedeln, genom en individuell public service-avgift. Idag ska de hushåll som har en tv-mottagare betala radio- och tv-avgift, tanken med den nya avgiften är att den blir teknikneutral.

– En teknikneutral modell där alla är med och finansierar public service ställer höga krav på SVT att fortsätta utveckla utbud, kanaler och tjänster för alla i Sverige – också för den snabbt växande grupp som framförallt tittar på SVT online. SVT:s vision är att bidra till att alla i Sverige ska bli mer nyfikna och insatta, oavsett hur man väljer att ta del av public service, säger SVT:s vd Hanna Stjärne i en kommentar till förslaget.

Avgift från att man fyller 18 år

Avgiften föreslås betalas av den som fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Undantag görs för personer utan beskattningsbar förvärvsinkomst till exempel en student med enbart studiemedel. Personer med en lägre inkomst än ca 13 600 kr/månad kommer att betala en reducerad avgift från några få kronor upp till maxbeloppet drygt 1 300 kr per år.

Stärka public service oberoende

I förslaget finns också flera förslag för att stärka public service oberoende. Avgiften ska enbart få användas till public service-verksamhet och verksamhet som är direkt anknuten till den. Programföretagens sändningstillstånd ska gälla i åtta år, till skillnad mot nuvarande sex år. Enligt förslaget ska tillståndsperioderna vidare följa riksdagens mandatperioder och börja gälla samma år som det hålls ordinarie riksdagsval.

I praktiken kan det bli så att det första sändningstillståndet istället kommer att gälla i tio år för att det ska komma i fas med riksdagens mandatperioder.

Dessutom aviseras en utredning om hur public service kan skyddas ytterligare genom ändringar i grundlag.

Hanna Stjärne om förslaget

– I stort är det ett genomtänkt och balanserat förslag som reformerar en teknikkopplad modell som tiden sprungit ifrån. Det viktigaste med en ny finansiering är att den säkrar public service oberoende i förhållande till politiken. Jag har tidigare sagt att jag är positiv till en förändring, men att det behövs förstärkningar av oberoendet och det finns med i förslaget idag. En förlängd tillståndsperiod (först 10 år och sedan 8 år) är en viktig markering av public service oberoende. Ytterligare en förstärkning av oberoendet hade varit att behålla Radiotjänst som ansvarig för insamlandet av avgiften, som en extra buffert mot staten, men det alternativet har regeringen tyvärr valt bort.

Utdrag ur förslaget:

Public service-avgiften

  • Public service-avgiften föreslås betalas av den som har fyllt 18 år och har en beskattningsbar förvärvsinkomst. Avgiften redovisas från och med år 2020 årligen på inkomstdeklarationen.
  • För 2019 beräknas avgiften för en enskild högst bli drygt 1 300 kr.

Stärkt oberoende för public service

  • Public service-avgiften får enbart användas till public service-verksamhet och verksamhet som är direkt anknuten till den.
  • Riksdagens beslut om tilldelning av medel ska gälla för en hel tillståndsperiod.
  • Programföretagens (SR, SVT och UR:s) sändningstillstånd ska gälla i åtta år och längden på tillståndsperioderna ska framgå av radio- och tv-lagen. Enligt förslaget ska tillståndsperioderna vidare följa riksdagens mandatperioder och börja gälla samma år som det hålls ordinarie riksdagsval.

Mer information om förslaget finns på regeringen.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Charlotta Lambertz

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör