7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Karin Mattisson och Joachim Dyfvermark arbetade med Uppdrag gransknings nominerade reportage FN och övergreppen. Foto: SVT

Publicerad 10 april 2018 15:43 - Uppdaterad 10 april 2018 15:51

UG:s ”FN och övergreppen” och dramaserien "Innan vi dör" nominerade till Rockie Awards

Uppdrag gransknings reportage "FN och övergreppen" och dramaserien "Innan vi dör" har nominerats till Banff:s Rockie Awards i Kanada, en av världens största tv-tävlingar.

"FN och övergreppen" har nominerats i kategorin "Social & Current Affairs Program".

– Det är jättestort att vara nominerad i detta fina och tunga sammanhang. Jag är framför allt glad åt att världen påminns varje gång reportaget uppmärksammas. Jag hoppas att det ger eko till dem det berör, till dem som faktiskt kan göra något för att förändra livet för dem som utsatts av FN - en av världens mäktigaste organisationer, säger Karin Mattisson, programledare och reporter på Uppdrag granskning.

Internationellt genomslag

Reportaget, som sändes i mars 2017, handlade om barn som utsattes för sexuella övergrepp av fredsbevarande soldater i Centralafrikanska republiken. Granskningen blev en internationell nyhet då bland andra The Guardian slog upp det. Avslöjandet ledde också till en stor presskonferens i New York där delar av reportaget visades för ett 50-tal media och där FN-ambassadörer från 11 länder deltog och FN:s ledning gjorde ett uttalande och fördömde deras eget agerande.

I december förra året fick UG-reportaget British Journalism Awards i kategorin Global Investigate, en utmärkelse som betraktas som motsvarigheten till det amerikanska Pulitzerpriset.

– Alla vi som jobbade med reportaget är fortfarande berörda av det och tankarna går ofta till barnen vi mötte, säger Karin Mattisson.

Davor Mimica (Alexej Manvelov) och Christian (Adam Pålsson) två av huvudrollsinnehavarna i Innan vi dör. Foto: Peter Cederling/SVT

Nominering för dramaserie

En annan SVT-produktion som nominerats är dramaserien "Innan vi dör" som är en samproduktion med SVT, B-Reel Films, ZDF Enterprises och Nordvision. Serien har nominerats i kategorin "Drama Series: Non-English Language".

– Det känns mycket roligt och hedrande att ”Innan vi dör” är nominerad som en av fem dramaserier från hela världen. Banff Rockie Awards är ju ett prestigefyllt pris och bara att vara nominerad känns som en vinst. En arbetsseger för alla som jobbat med projektet, både framför och bakom kameran. Hoppas också att det kan hjälpa till att öppna dörrarna för serien i USA och Kanada, säger Maria Nordenberg, producent för ”Innan vi dör”.

Rockie Awards kommer att delas ut på Banff World Media Festival som pågår 10-13 juni 2018.

Charlotta Lambertz

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör