5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Grindrs app

Publicerad 5 april 2018 10:22 - Uppdaterad 5 april 2018 10:56

Plus granskar-avslöjande fick Grindr att ändra sin policy

Plus granskars avslöjande om att dejtingappen Grindr delar användarnas hiv-status med tredje part blev en världsnyhet efter att amerikansk media tagit upp fallet och nu ändrar Grindr sin policy.

Sanne Olsson, programledare

– Vi är så fantastiskt glada över att vår lilla Play-satsning "Plus granskar" fått en av världens största dejtingappar att ändra sin policy och bli mer transparenta mot sina användare. Inte minst med tanke på vilken målgrupp Grindr riktar sig till, då just säkerhetsfrågan är otroligt viktig, säger Sanne Olsson, programledare för Plus granskar.

Det var i mitten av mars som SVT:s konsumentprogram Plus granskar granskade dejtingappar och hur användardatan hanteras med hjälp av det norska forskningsinstitutet Sintef.

I granskningen avslöjades att gaydejtingappen Grindr skickar användarnas hiv-status till tredje part, till två andra amerikanska företag i USA. Hiv-status kan klassas som känslig hälsodata och inom EU finns ett gemensamt regelverk för hur EU-medborgares personuppgifter ska behandlas och hur de ska skyddas om de lämnar Europa.

Stark kritik

Gro Mette Moen på den norska konsumentorganisationen Forbrukerrådet konstaterade i Plus granskar att Grindr inte levde upp till lagkraven och även Riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners och queeras rättigheter (RFSL) reagerade starkt på avslöjandet.

Grindr valde att inte svara på Plus granskars frågor förrän nyheten hade börjat spridas över världen efter att den plockats upp av Buzzfeed och den hade blivit en nyhet i bland annat BBC, Le Monde och CNN.

– Att nyheten fick det genomslag den fått är nästintill en chock. I stort sett har hela världen skrivit om avslöjandet och framför allt fick det stor spridning i USA, där alla stora medier rapporterade om det. Nyheten har också lett till att politiker och myndigheter i olika länder reagerat och agerat, konstaterar Sanne Olsson.

Backade efter användarmissnöje

Till en början försvarade Grindr policyn och menade att de inte delar uppgifterna till några företag som sysslar med annonsering utan bara till företag som hjälper dem att utveckla appen. Men när Grindrs användare visade stort missnöje bland annat i sociala medier ändrade företaget sig och de kommer nu sluta dela hiv-status med andra företag.

Granskningen visade också att Grindr skickar data okrypterat, vilket innebär att personer på samma nätverk kan komma åt datan, exempelvis sexuella preferenser och etnicitet. Det avslöjandet har Grindr fortfarande inte kommenterat.

Se hela granskningen av Grindr i Plus granskar i SVT Playlänk till annan webbplats

Buzzfeeds artikel som satte fart på spridningen av avslöjandetlänk till annan webbplats

3 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör