7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

DR Byen i Köpenhamn

Publicerad 5 april 2018 14:17 - Uppdaterad 5 april 2018 15:55

Danska regeringen vill sälja 40 procent av TV2

Pengar flyttas från DR till privata medier som får en egen TV-kanal av public service-karaktär.

Sen tidigare är det ju känt att det finns en majoritet i Danmark för en 20-procentig nedskärning av anslagen till DR. På torsdagen presenterade de borgerliga regeringspartierna hela sitt medieutspel.

TV2 är ju Danmarks stora kommersiella TV-kanal, grundad och ägd av staten och med en ställning också som public service-bolag. Nu vill regeringen sälja en del av bolaget men behåller kontrollen.

– Eftersom vi fått många nya privata medier så behöver vi tänka om gällande hur mycket staten ska äga och finansiera, säger kulturminister Mette Bock.

Den år 2010 grundade public service-radiostationen 24syv, ägd och driven av Berlingske-koncernen fast med licensmedel, mister 33 procent av sina anslag.

PS-pott sexdubblas

De pengar som nu sparas på främst DR ska gå till det som kallas Public service-puljen (Public service-potten), en fond (instiftad 2007) som administreras av det danska filminstitutet och som beviljar pengar till program av PS-karaktär som visas av kommersiella kanaler i Danmark. De typer av program som hittills fått stöd har varit danskt TV-drama, danska TV-dokumentärer samt PS-program riktade till barn och unga. Nästan motsvarande 60 miljoner svenska kronor av licensmedlen anslogs till PS-puljen i fjol.

Om regeringens förslag blir verklighet sexdubblas anslagen till puljen som får kring 300 MSEK per år att röra sig med.

– Vi kommer helt och hållet ändra på reglerna gällande puljen, förklarar Mette Bock. Fler olika typer av produktioner ska kunna finansieras med dessa pengar. Vi vill ge fler privata aktörer möjlighet att bidra till danskt kvalitetsinnehåll, säger ministern.

Ny privat PS-kanal

Totalt sett innebär den danska regeringens förslag en förflyttning av resurser från public service till privata medier. Regeringen vill även ge tillstånd till start av en ny dansk TV-kanal för ”kultur och folkupplysning”, i vilken privata medier ska kunna sända sina program.

– När det gäller DR så ska två av deras idag sex kanaler stängas, säger Mette Bock.

Förhandlingar stundar

Regeringens förslag till ny mediepolitisk uppgörelse ska nu förhandlas med de andra partierna i Folketinget. Målsättningen är en bred uppgörelse där så många partier som möjligt skriver på.

Mats Carlsson-Lénart

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör