15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 4 april 2018 09:06 - Uppdaterad 4 april 2018 11:10

Stafetten: Hanna Lagerberg, redaktör i Barnplayredaktionen

Online öppnar dörren för nytt innehåll

Petter Bragée. programchef i Malmö, skickade vidare stafettpinnen till Hanna Lagerberg, redaktör i i den ortsöverskridande Barnplayredaktionen, med frågorna: Hur har ditt första år på SVT varit? Vad har du sett som har överraskat positivt och negativt? Vad ska vi förändra?

Hanna svarar:

Tack för pinnen Petter. Jag gillar att du tycker att jag efter ett år på SVT ska svara på frågan ”Vad ska vi förändra?”. Att du ger mig det förtroendet och den utmaningen skulle jag säga är svaret på dina andra två frågor, "Hur har ditt första år på SVT varit?” och "Vad har du sett som har överraskat dig positivt och negativt?”. Det är just det, hur mycket jag har fått vara med och påverka och öppenheten för de idéer jag har kommit med som har definierat mitt första år och gjort det till mitt roligaste yrkesmässigt hittills!

Så, vad ska vi förändra?

Jag tror att vi behöver förändra tanken kring vad som är ett program. När jag var 7 år, för 20 år sedan, så satt hela min familj framför tv:n tillsammans på kvällarna. Den första gången jag såg rörlig bild på annat sätt var när pappa hade fått en film på mejlen från en jobbarkompis. Någon hade textat en arabisk låt efter hur det fonetiskt lät på svenska och animerat en löjlig video till. ”Ansiktsburk" fick oss att ligga dubbelvikta hemma, vi hade aldrig sett något liknande.

Rörlig bild överallt

Denna historia innebär att trots att jag är ung på SVT så är jag en dinosaurie jämfört med barn idag. De har växt upp i en värld där rörlig bild finns absolut överallt, de behöver inte längre sätta på tv:n.

Idag följer vi våra vänners liv på Insta-stories, gör yoga tillsammans med Adrienne på Youtube, följer serier och dokumentärer på SVT Play och lär oss saker av explainers på Facebook. Vi nås av rörlig bild nästan varje vaken timme på något sätt. Många av mötena är korta och informella, vi scrollar lite i mobilen och stannar till någon minut.

I Barnkanalens statistik från 2017 så kan vi se att cirka 30 procent av tittandet online sker i mobilen. Det innebär alltså att över 200 000 barn varje vecka möter våra program via en liten, handhållen skärm. Vilka möjligheter skapar det? Hur förändrar det sättet vi borde berätta på?

Bredda tanken

I och med att rörlig bild når oss på helt nya sätt, så tror jag att vi måste bredda tanken ännu mer om vad för innehåll vi på SVT ska göra. Vissa tv-program fungerar även på Play, men online öppnar också dörren för att titta på helt nya grejer.

Ett program skulle lika gärna kunna vara en träningsvideo eller en kortserie som släpps varje dag, ett par minuter för tittaren precis när det passar den. Som sagaw07 skriver till oss på Instagram om hur hon vill att den superpopulära dramaserien Klassen ska publiceras

"Snälla varje dag före skolan alltså mån,tis, ons, tors, fredag snälla skulle betyda jätte mkt”.

Förutom att den kommentaren berättar för oss att Saga älskar Klassen så avslöjar det hennes rutin med att titta innan skolan. Hon vill att Klassen ska finnas där varje dag med henne, istället för bara två gånger i veckan som den gör i nuläget. Det tycker jag är spännande och ett behov vi borde jobba för att uppfylla.

Jag skickar stafetten vidare till Lotta Unger som jobbar med programutveckling i Malmö. Jag är nyfiken på dina reflektioner kring public service: Kan SVT göra program om vad som helst? Vad borde vi göra, vad borde vi inte göra?

Stafetten: Hanna Lagerberg, redaktör i Barnplayredaktionen

Hanna Lagerberg, redaktör Barnplayredaktionen

Hanna Lagerberg
Redaktör i Barnplayredaktionen

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör