5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

SVT:s vd Hanna Stjärne är en av de 24 publicister som vill införa ett nytt pressetiskt system. Foto: SVT

Publicerad 3 april 2018 13:39 - Uppdaterad 6 april 2018 16:00

”Vi vill visa på vikten av etiska publiceringar”

Mediebranschen föreslår ett nytt pressetiskt system som ska ersätta pressombudsmannen.

I ett gemesamt debattinlägg skriver företrädare för en rad svenska medier, däribland SVT:s vd Hanna Stjärne, att de vill stärka individens möjligheter att få upprättelse för oförsvarliga publiceringar oavsett plattform.

– Det här är en stark markering från mediebranschen där vi vill visa på vikten av etiska publiceringar, inte minst online. Vi öppnar för en bredare granskning av oss själva och vill starta ett nytt system tillsammans dit den som känner sig utsatt av en publicering kan vända sig, säger SVT:s vd Hanna Stjärne.

Dagens medieetiska system innefattar Allmänhetens Pressombudsman (PO) och den särskilda nämnden (PON) och dit kan enskilda personer anmäla publiceringar de anser skadar eller kränker den personliga integriteten. Radio- och tv-sändningar granskas av Granskningsnämnden. Nuvarande system prövar inte bland annat public service publiceringar på webben.

Alla plattformar granskas

Nu föreslår 24 företrädare för svenska medieföretag och branschorganisationer, i en gemensam debattartikel, ett nytt system som omfattar publiceringar på alla plattformar (inklusive radio- och tv-sändningar) och som ska bestå av en allmänhetens medieombudsman (MO) och en medieetisk nämnd (MEN). Enligt artikelförfattarna stärker tydliga regler och ett gemensamt system för samtliga medieformer individens möjligheter att få upprättelse för publiceringar som skadar eller kränker den personliga integriteten. Dessutom bidrar det till ett ökat förtroende för de ansvarstagande medierna.

– Vi på SVT följer ju samma riktlinjer för våra publiceringar oavsett om de görs i tv-kanalerna eller online, men idag finns det en lucka hos Granskningsnämnden som gör att de inte granskar webbpubliceringar. Det kommer det nya systemet att hjälpa till att lösa. För mig har det också varit viktigt att det nya systemet är oberoende från staten och att det därmed följer den långa tradition av pressfrihet som är unik för Sverige, förklarar Hanna Stjärne.

MEN föreslås bli uppbyggt som det nuvarande självreglerande systemet med representanter från allmänheten och mediebranschen. Förslaget innebär, precis som idag, möjligheten till kostnadsfri prövning om den enskilde anser sig utsatt för publicitetsskada. Tilltänkta huvudmän och ”ägare” av MO/MEN är Utgivarnas huvudmän, det vill säga Sveriges Tidskrifter, TU – Medier i Sverige, Sveriges Utbildningsradio (UR), Sveriges Radio (SR), Sveriges Television (SVT) och TV 4-gruppen samt Publicistklubben och Journalistförbundet.

Nils Funcke som är vd för mediebranschorganisationen Utgivarna säger till SVT Nyheter att han är positiv till det nya förslaget. Han menar att det vore oerhört konstigt om regeringen inte gillar det med tanke på hur de har agerat tidigare i frågor om att medier granskar sig själva.

Opinion: ”Så stärker vi individens möjligheter att få upprättelse”länk till annan webbplats

De står bakom förslaget:

Casten Almqvist
VD, TV 4

Cilla Benkö
VD, SR

Sture Bergman
VD, VK Media AB

Unn Edberg
Ordförande, Sveriges Tidskrifter

Jonas Eriksson
VD, TT

Nils Funcke
VD, Utgivarna

Jeanette Gustafsdotter
VD, TU – medier i Sverige

Anna Gullberg
Chefredaktör, Gefle Dagblad

Viveka Hansson
Programdirektör, TV 4

Anna Hedenmo
Ordförande, Publicistklubben

Jan Helin
Programdirektör, SVT

Fredric Karén
Publisher, Svenska Dagbladet

Anna Körnung
Chefredaktör, Lokaltidningen Mitt-i Stockholm

Anne Lagercrantz
Chef nyheter, SVT

Björn Löfdahl
Programdirektör, SR

Thomas Mattsson
Chefredaktör, Expressen

Marcus Melinder
Chefredaktör, Norran

Kerstin Neld
VD, Sveriges Tidskrifter

Jonas Nordling
Ordförande, Journalistförbundet

Robert Olsson
Programchef, SVT

Cecilia Roos
tf vice VD, UR

Susanna Skarrie
Publisher, Hem & Hyra

Hanna Stjärne
VD, SVT

Sofia Wadensjö Karén
Ordförande, Utgivarna

Anna Thodenius

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör