5 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Programserien följer Ella, Shaima, Anders och Maria när de söker jobb i serien Sveriges bästa arbetsförmedling. Foto: Janne Danielsson/SVT

Publicerad 28 mars 2018 09:46 - Uppdaterad 4 april 2018 11:15

Ny serie följer arbetssökande i Örnsköldsvik

Efter succén med Sveriges bästa hemtjänst kommer nu Sveriges bästa arbetsförmedling som skildrar hur det är att vara arbetslös i Sverige. I dokumentärserien får vi följa personal och arbetssökande på Örnsköldsviks arbetsförmedling.

– Att vi valde att göra en serie om just arbetsförmedlingen handlar om att det är en omdiskuterad myndighet, den myndighet som har lägst förtroende av alla, och som väldigt många svenskar har varit i kontakt med, säger projektledaren för Sveriges bästa arbetsförmedling Ylva Jonsson Sarri.

– Men programmet fokuserar egentligen på hur det är att vara arbetssökande med olika förutsättningar, och hur svensk arbetsmarknad ser ut. Det är ett viktigt ämne att fördjupa sig i och diskutera inför valet.

Personal och abetssökande

I Sveriges bästa arbetsförmedling får vi följa personalen på Örnsköldsviks arbetsförmedling – i huvudsak enhetschefen Per Renström och arbetsförmedlarna Kaja, Maria och Camilla. De får alla förbättringsförslag av experterna Stefan Söderfjäll, som har arbetat med ledarskapsfrågor i 20 år, Linda Törner, som är konsult inom integration, och Niklas Pettersson, branschstrateg på arbetsförmedlingen. Programserien följer även de arbetssökande och deras kamp för att vara en del av samhället.

– De arbetssökande är de egentliga huvudpersonerna i serien. De är valda för att de har olika bakgrund, mål och utmaningar. Vi följer till exempel Anders, som känner sig åldersdiskriminerad, Shaima, Magda och Suleiman som är nyanlända, Maria som varit sjukskriven i långa perioder och Ella som tar studenten.

Medelstor arbetsförmedling

Anledning till att valet föll på just Örnsköldsviks arbetsförmedling är enligt Ylva Jonsson Sarri att man ville ha en medelstor arbetsförmedling med en för norra Sverige ganska typisk arbetssituation och en arbetsmarknad som kunde liknas vid flera mellanstora städer.

Chefen för Örnsköldsviks arbetsförmedlingen Per Renström och projektledaren för Sveriges bästa arbetsförmedling, Ylva Jonsson Sarri.

– Det var också viktigt att det fanns en tydlig chef, med starkt driv i förändringsfrågor och som tyckte det var roligt att vara med. Dessutom var det väldigt viktigt att personalen var positiv till att ha ett tv-team hos sig i fyra månader, förklarar Ylva Jonsson Sarri.

Stora utmaningar

Att göra Sveriges bästa arbetsförmedling har inneburit speciella utmaningarna jämfört med de tidigare serieomgångarna av ”Sveriges bästa” eftersom det denna gång handlar om arbetslösa människor. Enligt Ylva Jonsson Sarri förändrar det tonläget i serien.

– Hur mycket man än kämpar att hålla humöret uppe som långtidsarbetslös, eller nyanländ ensamstående mamma till sex barn, är det lätt att känna sig värdelös och utanför samhället. Medan de andra serierna var fyllda av värme, omtanke och mycket hopp är den här serien fylld av frustration, utsatthet, förtvivlan, men självklart också hopp, mod och medmänsklighet.

Premiärvisning av Sveriges bästa arbetsförmedling för personal och representanter från Örnsköldsviks arbetsförmedling, programredaktionen och representanter från SVT m.fl.

I serien får Örnsköldsviks arbetsförmedling konkreta tips av experterna på hur de ska kunna förbättra verksamheten. Experterna har formulerat fem steg de vill att arbetsförmedlingen ska göra på respektive område för att få kalla sig Sveriges bästa.

– De mäter själva resultat före och efter serien, men hur det går får ni vänta och se. Självklart följer vi även hur det går för de arbetssökande och det finns hopp, det lovar jag! säger Ylva Jonsson Sarri.

Sveriges bästa arbetsförmedling i SVT play torsdag 5 april kl. 02.00 och i SVT1 kl. 20.00

ANNA THODENIUS

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör