22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 mars 2018 12:06 - Uppdaterad 4 april 2018 11:08

Pool för lokala nyheter införs på försök

För att möta svårigheten att få in vikarier med kort varsel på de lokala redaktionerna har ledningen för SVT:s lokala nyheter och minoriteter beslutat att införa en lokal pool med medarbetare som täcker dessa behov.

Anna Olsson Werkström

Anna Olsson Werkström

Poolen införs på försök under 10 mån för att ordentligt kunna utvärdera om det får den effekt man hoppas på. Syftet är att underlätta bemanningen vid korttidsfrånvaro – det handlar alltså inte om att längre vikariat ska bemannas av poolen, utan dessa ska fortsatt rekryteras.

I försöket är det totalt tre reportrar, som ska jobba mot olika redaktioner runt om i landet. De placeras i Umeå, Västerås och i antingen Göteborg eller Malmö och de kommer att jobba mot respektive område. I Umeå och i Göteborg/Malmö kommer reportern att jobba på distans med webbpubliceringar mot den redaktion som har störst behov i området. De mindre redaktionerna kommer att vara prioriterade. I Västerås ska man prova en annan modell; där kommer pool-medarbetaren åka runt mellan fyra redaktioner i Öst, men vara stationerad i Västerås. Även här är fokus på de mindre redaktionerna.

– Jag tror och hoppas att det här kommer att betyda något för redaktionerna, säger Anna Olsson Werkström, administrativ chef lokala nyheter och minoriteter.

– Vi vet att det många gånger är svårt att lösa korttidsfrånvaro. Det här kommer inte att lösa allt, men förhoppningsvis ge en viss förstärkning.

Försöket kommer att utvärderas efter fem månader och sen efter hela perioden och faller det väl ut kan det permanentas. Ett lokalt kollektivavtal med speciella villkor undertecknades på torsdagen mellan Journalistklubben och SVT.

– Vikariebrist och utlasningskarusellen kommer upp på nästan varje möte vi har, så det här är ett steg i rätt riktning. Vi hoppas försöket kan permanentas och då bli till fasta tjänster, säger Hanna Nyberg, ordförande i Journalistklubben.

Anna Thodenius

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör