9 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Ceská televizes logotyp

Publicerad 19 mars 2018 13:25 - Uppdaterad 4 april 2018 10:50

EFJ fördömer presidentattack på tjeckisk PS

I sitt installationstal för en vecka sen gick Tjeckiens president Milos Zeman till hårt angrepp på sitt lands public service-bolag CT. Men bolaget försvarar sig.

Under onsdagskvällen genomfördes en demonstration på det klassiska torget Vaclavplatsen i Prag, till stöd för Česká televize (CT), Tjeckiens allmänna TV-bolag.

Tidigare hade CT:s talesperson Karolina Blinkova tillbakavisat presidentens anklagelser bland annat gällande att CT skulle ha rapporterat överdrivet fördelaktigt om det lilla partiet TOP 09, inför valet i Tjeckien i höstas,

– Vi avvisar bestämt alla attacker på journalister och på mediers frihet i Tjeckien, i synnerhet dem av innehavaren av den tjeckiska republikens högsta ämbete, sa Blinkova och menade att presidentens angrepp kom extra olägligt med tanke på journalistmordet nyligen i systerlandet Slovakien.

EFJ fördömer

Den Europeiska Journalistfederationen EFJ gjorde också ett uttalande med utgångspunkt från utvecklingen i Slovakien.

– Bara en vecka efter det skrämmande mordet på Jan Kuciak och hans flickvän så går en statschef i regionen till attack på journalister och medier. Sådana ord som Zeman yttrade under sin installation leder bara till ännu mer otrygghet för journalister, skriver EFJ:s president Mogens Blicher Bjerregaard.

Gammal socialdemokrat

73-årige Milos Zeman har varit Tjeckiens president sedan 2013 och var sitt lands premiärminister 1998-2002. Då var han ledare för de tjeckiska socialdemokraterna men lämnade det partiet 2007 och grundade två år senare ett nytt parti.

Zeman var en av få statschefer i världen som öppet stödde Donald Trump inför det amerikanska presidentvalet 2016.

Läs mer på EFJ:s hemsidalänk till annan webbplats

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör