19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Snart slutar Janne Josefsson på UG och redan i juni börjar inspelningarna av den nya programserien som kommer 2019. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 9 mars 2018 10:09 - Uppdaterad 4 april 2018 10:38

Janne i egna fotspår i ny serie

I sitt nya program rotar reporter Josefsson i arkiven och söker upp människor han mött under 30 år av undersökande TV-journalistik.

– Jag vill dels reflektera över vad jag gjort som reporter, dels berätta om hur Sverige förändrats, säger Janne Josefsson.

I januari meddelade Janne Josefsson att han slutar på Uppdrag Granskning, efter drygt 17 år som den grävande redaktionens ledande profil.

– Jag fyller 66 och har fått erbjudande att göra ett annat program på SVT, sa han i P1:s Söndagsintervjun.

Janne Josefsson ska i sin nya serie ägna sig mycket åt att reflektera över sin journalistiska gärning. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Han kör UG våren ut men redan i midsommarveckan börjar inspelningarna av det nya, programmet.

– Det är en favorit i repris, avslöjar programmets producent Lena Laurén och syftar på serien Josefsson som sändes i sju delar 2006.

Vill möta drabbade

Lena Laurén producerar den nya programserien med Janne Josefsson. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

I serien för tolv år sen valde Janne och researchern Lars-Göran Svensson ut några av Jannes otaliga undersökande reportage under åren och de tog reda på vad som hänt sen. Janne sökte upp människor han intervjuat och i vissa fall kanske drabbats av hans journalistik. Hur hade reportaget påverkat dem? Hur mådde de, si och så många år senare?

– Det blev bra då och nu ska vi göra något liknande. Det finns ju ett helt hav av reportage att välja på, 30 år av granskande TV-journalistik, säger Lena och Janne när de står och spanar ut över Göta Älv från Göteborgs SVT-hus.

"Det finns ett helt hav av reportage att välja på, från Janne Josefsson mer än 30-åriga TV-karriär som undersökande reporter." (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Tid för reflektioner

Janne Josefsson ser den nya serien som ett tillfälle, dels att berätta om hur hela Sverige förändrats under de mer än 30 år han hållit på med TV, dels reflektera ännu mer över sin egen roll.

– Har jag ägnat mig åt den brända jordens journalistik? Har jag gått över lik? Var går min egen gräns? Jag funderar redan på vad jag ska säga till en del personer som jag intervjuat om jag träffar dem igen.

"Är det den brända jordens journalistik jag ägnat mig åt?" Det blir en av frågorna i Janne Josefssons nya serie. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

I det nya programmet ska hela eller ett relativt långt avsnitt av Jannes ursprungliga reportage visas för att följas av återbesöket på platsen, återseendet med de medverkande.

Kvalificerad researcher

Men även om tonvikten ligger på att reflektera och återse så kan det inte uteslutas att det även blir en hel del nya intressanta uppgifter som kan komma fram. Särskilt med tanke på att det nya programmets researcher heter Nils Hanson.

De stundande återseendena med gamla intervjuoffer har redan börjat sysselsätta Josefsson. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Jag slutade som chef för UG nu i mars och kommer att arbeta mitt sista år som anställd på SVT med Jannes nya program, säger Hanson som sedan 2004 lett UG-redaktionen med stor framgång.

Det är lätt att se på Nils Hanson att han inte har något emot sina nya arbetsuppgifter.

– Nej, detta är verkligen något jag vill göra. Redan 2010 tog jag faktiskt ett break som UG-chef och gick in och jobbade 1,5 år som researcher just åt Janne.

”Minns du tunneln i Bergsjön? Och raggarna i Munkfors? (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Brytningstid

Det som Janne Josefsson tror blir allra mest genomgående slående för den nya seriens publik är hur Sverige förändrats, exempelvis under de 30 år som gått sen hans första riktigt uppmärksammade reportage, det som kretsade kring kontrasterna mellan göteborgsstadsdelarna Biskopsgården och Örgryte.

– Nu har ju allt gått ännu längre än man kunde ana i sina värsta farhågor. Vi lever i en sån otrolig brytningstid – vart kommer vi att ta vägen?

Nästa vår kommer den nya serien, sex timslånga avsnitt.

Janne Josefsson och producenten Lena Laurén trivs bra ihop och de arbetade ihop med serien Josefsson redan år 2006. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

MATS CARLSSON-LÉNART

Fakta:
Jan Josefsson

Född 27 juni 1952 i Göteborg

Radioreporter 1975-87

Första SVT-inslag 1986

UG 2003-18

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör