22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Redaktionen på SVT är i full gång, samtidigt som PS-grannarna på NRK, får ta del av samlade erfarenheter i den uppbyggda redaktionsmiljön. Från v. Marcus Purens, Ola Sandstig, Lisa Jarenskog, Bo Sjökvist, Sølve Rydland, Elin Helgheim, Anna Jaktén och i förgrunden Jenny Engslätt. (Foto: Martina Pettersson)

Publicerad 7 mars 2018 09:32 - Uppdaterad 4 april 2018 10:32

Arvinge okänd erövrar världen

Programserien Arvinge okänd får människor att agera i livet och inse att familjerelationer är viktiga. Nu sprids SVT-formatet via de nordiska länderna vidare ut i världen.

– Jag har aldrig varit med om att så många har hört av sig. Vi har fullkomligen drunknat i positiv respons, säger producenten av första säsongen, Bo Sjökvist, som lett utvecklingen från starten 2013.

Kampen mot tiden har varit - och är - en stor utmaningen i projektet. Inte minst att kunna ge de uppsökta arvingarna vederbörlig tid att smälta chocken.

– Det är ett svårt projekt eftersom det handlar om vanliga människor och deras trauman. Bakom varje lyckad väg att hitta arvingen hade vi minst 30 misslyckade försök, säger Anna Jaktén redaktör för Arvinge okänd.

Ansträngningarna har lönat sig. Programserien mottogs väl på alla sätt efter första säsongen.

– Beställarna önskade sig en välkomnande och spännande programserie. Där har vi lyckats tycker jag. Och tittar man bara i siffror så var målet att vara slot-vinnare och det har vi lyckats med genomgående, säger Martina Pettersson projektledare för programmet.

– Utöver att DR och NRK är igång är det senaste att Holland har tecknat en option för formatet och USA, Kanada och Australien visar intresse.

Rigsarkivet i Köpenhamn är en av spelplatserna i danska Forsvundne arvinger, tack vare den svårslagna miljön och en takhöjd på 12 m. DR:s programledare är Mette Frisk och Adam Jon Kronegh, arkivarie på Riksarkivet. (Foto: DR)

Försök att upprepa succén

Inför säsong två är struktur ledordet. Inspirerade av SVT Umeå testas planeringsverktyget, Movie Magic, som annars mest använts i dramasammanhang. Dessutom blir man pionjärer genom att vara med och utveckla och testa mjukvaran Gookast, vid intankning och taggning av materialet. Allt för bättre överblick av stockshots, realitypartier och synksituationer.

– Utmaningen i projektet är både logistisk och journalistisk. Vi vet aldrig riktigt var arvingen dyker upp. Ena veckan planerar vi för Prag - andra för Harare. Det är lite svårpackat för våra programledare, säger Lisa Jarenskog, producent för säsong två.

Programledarna, Kattis Ahlström och Niklas Källner har fått extremt mycket kärlek från publiken och är peppade att fortsätta leda succéserien.

– Många har berättat att serien betytt mycket för dem. De har uppskattat blandningen av historia och mänskliga öden. Det är också flera tittare som berättat att de sökt upp släktingar de tappat kontakten med då de insett att livet är kort och att nära relationer trots allt oftast är det viktigaste vi har, säger Kattis Ahlström.

DR-premiären avklarad

Dorthe Vest Andersen, redaktör för danska versionen, Forsvundne Arvinger, är inne på samma linje. Public service-värdet är att få något mer, utöver känslorna.

Publiken mottog premiären väl. Sharen var 41,3% på första episoden och DR har varit ambitiösa i arbetet med fokusgrupper inför publicering.

– Vi har bland annat använt oss av testmetoden ”Skin Conductance-måling”, i dagligt tal ett svett-test, där deltagarna får elektroder i handflatorna som registrerar när de blir känslomässigt påverkade, säger Dorthe Vest Andersen.

Programledarparet i Danmark har en annan sammansättning än i SVT och består av Mette Frisk, känd DR-värd och programledarrookien i sammanhanget, Adam Jon Kronegh, arkivarie på Riksarkivet i Danmark.

NRK är på gång

NRK är i startgroparna för att göra sin variant av formatet, som sannolikt får ytterligare ett annat uttryck än DR:s och SVT:s.

– Vi kommer till exempel inte kunna visa interiörer från arkiven som både Danmark och Sverige gör av den enkla anledning att vi inte har dem, säger Elin Helgheim, projektledare på NRK, mitt i jakten på att säkra case hos Oslo byfogde.

Elin Helgheim var med sin kollega Sølve Rydland nyligen på besök i Göteborg och träffade redaktionen för att ta del av erfarenheterna.

– Det kändes bra, vi får ringa när som och fråga allt vi vill!

Malena Nilsson

Fakta:

Arvinge Okänd är ett format utvecklat av SVT Göteborg. De första arkivsöken inleddes redan 2013. Efter stöd från Nordvisionsfonden gjordes en pilot 2015. Nu producerar SVT en andra säsong för hösten 2018.

Danmark har gjort en första säsong av Forsvundne Arvinger om 8 episoder (43 minuters) som hade premiär den 30 januari 20.45 i DR1. NRK håller i detta nu på med research i väntan på produktionsbeslut.

Tittarsiffror: Medelvärdet har legat på 24% i share, och avsnitten har haft 727000 tittare i snitt. Serien har haft en webbpublik på mellan 45 000 och 74000 tittare per episod.

2 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör