22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Sedan 2012 har SVT Arkiv ett centralt läge mellan TV- och Kontorshusen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Publicerad 6 mars 2018 09:09 - Uppdaterad 4 april 2018 10:31

SVT:s ständigt överraskande guldgruva fyller 60

Skatten av gamla program och filmer är en kärntillgång i SVT. I år firar SVT Arkiv 60 år och materialet är tillgängligare än någonsin.

1958 var året då Sveriges Radio samlade ihop sina samlade filmrullar dittills till något som idag utvecklats till det som heter SVT Arkiv, men som först i många år kallades Filmarkivet och sedan i ännu fler år för Tevearkivet.

– Det hela organiserades bland annat av legendariske dokumentärproducenten Lennart Ehrenborg som avled helt nyligen, säger arkivredaktör Bengt Lorentzon.

Lennart Ehrenborg, SVT-producent i 33 år, var en av de som såg till att Arkivet grundades. Fotoarkiv: SVT Bild

De analoga decennierna

Sedan rullade det på och arkivet blev bara större och större. Arkivets personalstyrka växte också. Lokalerna låg i många år längst ner i Radiohuset.

– När jag började i Tevearkivet på 1980-talet var allting fortfarande analogt. Det var skrivmaskiner och kortkatalog, minns Bengt Lorentzon som är välkänd för generationer av arkivklippssökande producenter och reportrar, inom och utom SVT.

Bengt Lorentzon gillar jobbet som arkivredaktör för att arkivet fortfarande överraskar honom dagligen. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Arkivarbetet präglades också inte minst av den fysiska hanteringen av tunga band och filmer som behövde plockas fram för titt eller kopiering. Arkivmateriel skickades även regelbundet till Göteborg och Malmö för att användas i produktioner som gjordes där.

Interiör från Tevearkivet 1977. (Foto: Bertil S-son Åberg/SVT)

Modernare tider

Men 2006-2010 genomfördes något som radikalt kom att förändra både arbetet i och åtkomsten till det stora arkivet av rörliga bilder. För då digitaliserades alla SVT:s band. Och sen förra året pågår den stora digitaliseringen av SVT:s filmarkiv. Inom några år kommer all hantering av fysisk media ha upphört.

– Visst kunde det vara en härlig, fysisk känsla att köra gammal film i ett skramlande klippbord. En känsla som lätt kommer bort i de digitala filernas tid. Men i stort sett är det bara av godo med digitalisering. Vem saknar att springa runt med kassar av band och jaga kopieringstillfällen, säger Bengt Lorentzon.

Arkivredaktörerna Beryl Melander och Åsa Sandström på SVT Arkivs kundtjänst har bägge lång erfarenhet av att hjälpa kunder inom och utom SVT. Foto: Mats Carlsson-Lénart

En ny epok

När så flytten av SVT Arkivs personal och kundtjänst år 2012 gick från Radiohusets avsides undre regioner till en central passage mellan KH och TV-huset markerade det i någon mening slutet på den gamla epoken och början på den nya – den som innebär att i princip alla i SVT själva direkt kan söka upp gamla arkivklipp i Meta, titta på dem och använda dem i egna produktioner.

Fortfarande är de flesta av de 70 000 timmarna film i arkivet inte digitaliserade men det arbetat pågår för fullt. I bakgrunden Michael Holst som arbetat 24 år i arkivet. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

– Ett tag hade hyste vi väl en liten farhåga att vi arkivredaktörer, som arbetat med att hitta och plocka fram material, inte längre skulle behövas. Men så visade det sig inte vara. Det finns alltid ett behov av kvalificerad arkivresearch. Vi som jobbar här känner arkivet och katalogen och kan knepen att hitta just de där bilderna som en producent letar efter, förklarar Bengt Lorentzon.

Men redaktioner som flitigt nyttjar arkivmaterial har blivit duktiga på att själva hitta nya klipp. Det gäller inte minst Doobidoo och På Spåret i Göteborg.

– De klarar sig numera själva, konstaterar Bengt Lorentzon.

Tobias Tigerschiöld förbereder digitalisering av ytterligare en av de tiotusentals filmrullarna som SVT har i sitt arkiv. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

Roligt jobb

Även Bengts två arkivredaktörskollegor Beryl Melander och Åsa Sandström har jobbat mycket länge på SVT Arkivs kundtjänst.

–Det bästa med det här jobbet tycker jag är att man blir ständigt överraskad! Det kan vara allt från talande tidsbilder, som olika tilltal, hur och när folk rökte och hur glasögonen såg ut – till att man upptäcker välkända personer i bakgrunden, bilder tagna innan de låtit tala om sig.

Hur kommer då Arkivet att fira sin 60-årsdag?

– Jag kan bara säga att vi planerar för det. Det blir nånting innan valet drar i gång, avslutar Bengt Lorentzon.

Bengt Lorentzon här med chefen för sin avdelning SVT Arkiv & Rättigheter som är Irene Tostar. (Foto: Mats Carlsson-Lénart)

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör