7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Schweiziska flaggor i publikhav

Publicerad 5 mars 2018 09:28 - Uppdaterad 4 april 2018 10:31

Övertygande stöd för fortsatt TV-avgift i Schweiz

Mer än 70 procent av de som röstade i söndagens folkomröstning sa nej till förslaget att avskaffa den obligatoriska avgiften.

Inte i någon kanton eller region fick ja-sidan majoritet. Bara i sex av Schweiz cirka 2 250 gemeinden (städer och byar) lyckades det kontroversiella No Billag-förslaget vinna ett flertal av de röstande. Valdeltagandet var 54 procent, vilket kan låta lite men det var mer än väntat och högre än vad deltagandet normalt brukar vara i nationella folkomröstningar i Schweiz, skriver sajten Swissinfo som är en del av det nationella PS-bolaget SSR/SSG.

Fiasko för avgiftskritiker

Schweiz kommunikationsminister Doris Leuthard betecknade folkomröstningsresultatet som ett fiasko för kritikerna av den schweiziska public service-avgiften och att det är mycket tydligt att schweizarna vill ha ett allmänt TV- och radiobolag, inte bara kommersiella etermedier.

Men nedskärningar väntar

Chefen för SSR/SSG Gilles Marchand hälsade omröstningsresultatet med stor tillfredsställelse och sa att utfallet var bra för alla de olika schweiziska språkområdena.

Marchand lovade också att göra SSR/SSG mer kostnadseffektivt och sa att 100 miljoner schweizerfranc (motsvarar närmare 900 miljoner SEK) ska skäras i budgeten för 2019.

PS-chefen sa också att stora samarbeten med privata medieföretag ska utvecklas och att SSR/SSG:s programutbud ska fokuseras på information och kultur.

Läs mer i The Local - Switzerlandlänk till annan webbplats

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör