13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 2 mars 2018 08:45 - Uppdaterad 4 april 2018 10:29

120

Sista ordet: Daniel Ekelöf, Biträdande teknikdirektör

Objektbaserad TV

Jag har funderat mycket på att för SVT Play sätts upplevelsen ihop i ”ändpunkterna” - till skillnad från SVT1 där hela sammansättningen är klar när signalen lämnar Programkontrollen.

Det vill säga att programmet skapas under produktionen och tittarupplevelsen defineras i den stund användaren tittar i sin speciella apparat.

Daniel Ekelöf, Biträdande Teknikdirektör

Mina funderingar har varit rätt mycket tekniska och kvalitetsmässiga.

Tidigare har det kretsat kring hur vi kan få ihop det så bra som möjligt för tittaren och att programmet blir så likt det vi sänder ut från SVT1 som det går. Nu börjar jag fundera att vi kanske ska tänka tvärtom, vi ska ta tillvara på möjligheten att göra det så bra som möjligt för tittaren i den situation och med de behov som finns just här och nu.

Det är allt ifrån bästa möjliga bildupplösning på den skärm som används till undertexter, språk, tillgänglighet och kanske till och med själva innehållet.

Dela upp produktionen

Vi behöver jobba med att dela upp hela produktionen i egna beståndsdelar; videon, ljudet, musiken, undertexterna, teckentolkning och syntolkning i egna separata beståndsdelar, objektbaserad TV.

Krydda rikligt med metadata och sedan låta allting uppstå i spelaren baserat på tittarens situation och personliga preferenser.

Innehållsmässigt finns det ett antal intressanta försök med att dela upp en historia i olika delar med olika framgång. Det senaste är HBO-serien Mosaic, där man som tittare kan välja vilken av karaktärerna man vill följa och BBC:s Peaky Blinders som man kunde följa historien och komma ifatt missade avsnitt snabbt med en Story Explorer.

När det gäller innehållsvarianter så har inte någon riktigt hittat receptet, men det är ett otroligt intressant område att utforska.

Fördelar

Rent tekniskt och produktionsmässigt är det mer tydligt att fördelarna finns. Bara en sådan sak att vi kan och gör det ofta, producerar i 4K men inte kan distribuera det. I en objektbaserad distribution så kommer vi kunna göra det om tittaren vill och kan ta emot den kvalitén.

Likaså om användaren har en preferens kring ljud och undertext.

Det roliga är att jag har varit med om detta en gång när jag arbetade inom telekombranschen. Innan iPhone och smartphone så jobbade vi alla med att ta fram VAS (Value Added Services) i nätverket. Vi ville paketera lösningar kring kommunikation, geopositionering och väckning på morgonen.

Samma sak i TV-industrin

Sedan kom iPhonen och intelligensen flyttade ut i ändpunkterna istället för inne i nätverken. Jag ser samma sak hända i TV-industrin, från programbolagen och distributörerna ut till ändpunkterna och användarnas apparater.

Jag tycker utvecklingen är otroligt spännande och utmanande.

Det kommer att ställa helt nya krav på produktion och distribution men samtidigt ge oss stora möjligheter att skapa personliga tjänster och möta användarna på deras villkor.

Daniel Ekelöf
Biträdande Teknikdirektör

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör