13 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 1 mars 2018 13:15 - Uppdaterad 4 april 2018 10:27

Nyhetskrönikan: Johan Ripås, Afrikakorrespondent

När allt förändras

Vi flyttade till Sydafrika för tre och ett halvt år sedan ungefär. Då hade Jacob Zuma landet i ett järngrepp (skamgrepp), i grannlandet Zimbabwe var Robert Mugabe fortfarande evig president och i Angola var dos Santos ännu evigare dinosaurie på toppen.

För er som inte har kartan framför ögonen ligger Angola norr om Namibia, eller Nambia som Trump kallar landet. Eller kanske menade han Zambia, som ligger öster om Namibia?

Nåväl, hela regionen i södra Afrika kändes i stort sett som ett stillastående patriarkat. Ekonomierna gick på kryckor, de politiska systemen led av gikt och det lilla hoppet om framtiden som fanns byggde på döden.

Alltså att de vandrande maktfossilerna skulle trilla av pinn. I alla fall i Angolas och Zimbabwes fall.

Kamma skägget

Men, en morgon hände något. Jag fick kasta mig ur sängen, slänga på mig en skjorta och kamma skägget. I Zimbabwes huvudstad Harare hade pansarvagnar rullat in och placerats ut framför alla viktiga byggnader, såsom parlamentet och myndigheter.

Jag gick upp lajv i morgonteve och analyserade. Så fort sändningen var över packade jag väskan och hoppade i en taxi till flyget.

Jag beställde flygbiljetter på vägen och hux flux var jag en av de första journalisterna utifrån på plats i Harare ett par timmar senare. Det var en spökstad. Ingen visste hur det skulle sluta.

Ommöblering

Sedan vet vi hur det gick. I en hyllad, men inte alltför demokratisk, ommöblering i regeringspartiet Zanu-PF åkte Mugabe ut. I Angola hade dos Santos klivit av några månader tidigare och när jag kom tillbaka till Sydafrika valde ANC Cyril Ramaphosa till ny ledare.

Och nyligen manövrerades den ökänt korrupte och erkänt oduglige Zuma bort från presidentposten.

I alla tre fallen råder status quo i den meningen att de gamla regeringspartierna sitter kvar vid makten. Och de nya ledarna Ramaphosa, Lourenço och Mnangagwa har sannerligen olika demokratiska meriter.

Men, det finns en gemensam känsla som är viktig.

Förändring

I alla de tre länderna pratas det om förändring. Om att rensa ut korruptionen och att öppna för internationella investerare. Både Zimbabwe och Angola öppnar nu för visumlättnader för mängder av länder. Korrupta makthavare har redan fått foten och, framförallt, det har börjat siktas mot framtiden.

Nu kan initierade komma med många invändningar, kanske särskilt i fallet Zimbabwe. Och visst, än kanske det inte är dags att sätta på sig läderkeps och blundande börja vissla på Scorpions ”Wind of Change”

Men, spelplanen för södra Afrika har ritats om. Och det har gått snabbt. Chansen finns i alla fall att kugghjulen börjar rulla och att de hakar i varandra länderna emellan.

Vad allt det här leder till återstår att se.

Och att rapportera om

Johan Ripås
Afrikakorrespondent

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör