19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 23 februari 2018 10:36 - Uppdaterad 4 april 2018 10:17

Ledarkrönikan: Maria Groop Russel, Divisionschef ATV

14 år på SVT - bra eller dåligt?

På ett seminarium för SVT-chefer nyligen talade vi om att snittlängden på anställning på SVT är 14 år, i alla fall på vissa ställen. Frågan kom upp huruvida det är bra eller dåligt.

Maria Groop Russel, Divisionschef ATV

Svårbesvarat. Några av de mest inspirerande, engagerade, dynamiska personer jag mött under mina år på SVT och fortfarande möter ibland har jobbat hur länge som helst, mycket längre än 14 år.

De brinner, levererar, skapar nytt och bidrar enormt mycket till det uppdrag som SVT har – här och nu.

Jag har mött erfarna seniorer, som är fantastiska samtidsberättare eller personer som man kan placera in i vilken krissituation eller hur svårt och komplext projekt som helst – och så är de där bara, inkluderande, med friska rötter, glöd i ögonen och ser till att allt fungerar och rör sig framåt och blir riktigt bra.

Börjar jobba direkt och bidrar

Jag har mött personer som jobbat två timmar eller två dagar på SVT, som först går runt en stund och hälsar på alla, sätter sig in i hur det fungerar, lyckas få syn på någon helhet och sen bara börjar jobba och bidra. Med helt ny specialistkompetens, med god förmåga att bygga relation och får saker att hända tillsammans med andra. Och med samma glöd och passion som – gamlingarna.

Jag har också mött allt däremellan. Personer som har jobbat länge som fastnar, som sällan gör mer än de behöver, som inte längre åtminstone försöker förstå hur SVT hänger ihop och fungerar nu, som längtar tillbaka till en svunnen tid och som av olika skäl slutat att vara nyfikna.

Jag har mött personer som börjar jobba på SVT som knappt ens börjar med att vara nyfikna, med trubbig förmåga att förstå på vilket sätt det är komplext, var det är trasigt och behöver lagas - och var det inte är det.

Strukturer och flöden

Så 14 år i snitt - det är väl förmodligen både bra och dåligt – eller varken eller.

Det viktigaste måste väl ändå vara att alla som jobbar på SVT – med korta eller långa anställningstider får en möjlighet att bidra med det de kan, det som SVT behöver - och att det finns förutsättningar för det.

Att det finns strukturer, flöden och system som gör att det är lätt att förstå och lätt att bidra till framåtriktning.

Det viktigaste måste ju vara att ”gamlingarna” inte blir trötta proppar och att man lyckas ta tillvara ny kunskap och glöd från ”nykomlingarna” - och att det i det mötet kan hända något nytt och bra.

Att vi skapar relationer och rörlighet mellan avdelningar och grupper så att rätt kompetens och egenskaper faktiskt finns där den behöver finnas vid rätt tillfälle.

Och återigen – system, information, kommunikation, samband och sammanhang som gör det hela begripligt – för alla.

Alla i Sverige

SVT:s uppdrag att leverera innehåll och publika tjänster till alla människor i Sverige, är så fantastiskt viktigt och inspirerande. Alla som arbetar på SVT har i uppdrag att bidra till det – på ett eller annat sätt.

Oavsett om det är direkt programleverans – att hitta på och utveckla innehåll, att plåta, att vara reporter, att klippa, att utveckla tjänster – eller indirekt – att jobba med HR, teknik, ekonomi.

Jag tror det är mycket viktigare att prata om just det – SVT:s kärnuppdrag – med alla, inte bara med somliga. Då kommer varje bit ge ännu större mening, då kommer varje liten del att verkligen bli en tydligare kugge i en viktig helhet och då kommer var och en av oss bättre förstå varför vi faktiskt vill och måste ändra på det ena eller det andra just nu.

Även om det är jobbigt, svårt och gör ont ibland.

Långanställd, mellananställd eller nyanställd spelar ingen roll. Så tänker jag i alla fall. Men jag har också varit anställd sedan

Maria Groop Russel
Divisionschef ATV

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör