22 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Vinnarna: Fr v: Åsa Blanck, Ingemar Persson, Carolina Jemsby, Marja Grill och Sassa Fayyumi. (foto: Markus Sterky)

Publicerad 13 februari 2018 11:52 - Uppdaterad 4 april 2018 10:01

Vinnarna av Spektrumpriset

Spektrumpriset 2017 delades ut på måndagen inför 75 av SVT:s högsta chefer och nyckelpersoner.

Dokumentärserien Aldrig Backa vann pris för Bästa Programsatsning och publikdialogprojektet #deutsatta vann pris för Bästa Process eller arbetssätt.

Pris för Bästa Personliga Insats –som väljs direkt av vd Hanna Stjärne – tilldelades Sassa Najah Fayyumi från SVT i Göteborg.

Spektrumpriset uppmärksammar Best Practice insatser i linje med SVT:s policy för Sverigespegling och likabehandling inom tre kategorier.

I kategorin Bästa Programsatsning belönades dokumentärserien Aldrig Backa, och priset delades ut till producent Åsa Blanck och programchef Ingemar Persson.

Dokumentärfilmare Åsa Blanck tackar för priset. (foto: Annica Ragert)

Carolina Jemsby och Marja Grill tackar för priset. (foto: Annica Ragert)

I kategorin Bästa Process eller arbetssätt, belönades teamet som jobbat med Publikdialogprojektet #deutsatta från Nyhetsdivision Riks. Priset togs emot av Nyhetsreportrarna Marja Grill och Carolina Jemsby.

Juryns motivering lyder:

"Hur kan vi få bred kontakt med en av samhällets allra svagaste grupper, de funktionsnedsatta? En grupp som inte självklart finns på sociala medier, följer nyhetsrapportering eller vet var man vänder sig med klagomål. En grupp som samhället bestämt sig för att skydda, ibland också ifrån kontakt med media. Detta var den stora utmaningen i arbetet projektet #deutsatta. Genom att kombinera databasjournalistik, medieappeller och massutskick av brev lyckades man till slut nå igenom och responsen var överväldigande. Unika berättelser om hjälplöshet från människor som aldrig varit i kontakt med en journalist tidigare. Genom att fortsätta där många andra skulle gett upp visar upphovspersonerna bakom de #deutsatta att ”SVT är till för alla” inte bara är en mening i en policy utan betyder något på riktigt.”

Sassa Fayyumi

Najah "Sassa" Fayyumi från allmäntv i Göteborg fick ta emot vd:s hederspris. (foto: Annica Ragert)

Kategorin Bästa Personliga Insats väljs direkt av vd Hanna Stjärne och delas ut till någon som gjort en insats utöver det vanliga.

Årets pris delades ut till administrativa assistenten Najah "Sassa" Fayyumi från allmäntv i Göteborg.

Vd:s motivering lyder:

”För att hon visat hur man kan lyfta fram det unika och starka i den svenska yttrandefriheten och i public services uppdrag för människor som ibland bär med sig erfarenheter från en helt annan verklighet. Hon har gjort det handfast – genom att ta fram en ny form för studiebesök för föreningar, organisationer och skolor, specialsytt på olika språk.”

Vd Hanna Stjärne och Najah "Sassa" Fayyumi. (foto: Annica Ragert)

Extern jury

Vinnarna i två första kategorierna väljs av en extern jury under ledning av en SVT-medarbetare som juryordförande. Årets jury har bestått av:

  • Lina Axelsson-Kihlbom, grundskolechef vid Ronnaskolan i Södertälje och författare till boken Kommer ni att tycka om mig nu? Där hon berättar om sin könskorrigering.
  • Tora Hechscher, tills nyligen underhållningschef på Discovery Networks Sweden och ett förflutet som exekutiv producent och projektledare på TV4 och SVT.
  • Rene Leon-Rosales, formskningsledare vid Mångkulturellt Centrum.
  • Juryordförande har varit Mikael Sterner från SVT:s publik och utbudsanalysavdelning.

Kriteriet för att kunna bli nominerad är att arbetsinsatsen ska ha genomförts under kalenderåret 2017.

Sassa Fayyumi brinner för mötet med publiken

1 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör