7 december

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

DR-huset

Publicerad 13 februari 2018 15:38 - Uppdaterad 4 april 2018 10:02

DR ersätter snabbt danska frilansar med holländska

Strid om betalning gör att utländsk personal tas in för att producera Melodi Grand Prix i morgon lördag.

I höstas meddelade DR nya riktlinjer för ersättningen frilansande tekniker, som ett led i att få loss pengar till exempelvis digital omställning och till utlokalisering av redaktioner från Köpenhamn till Århus och Ålborg.

– Detta har inneburit att vissa frilansare upplever att ersättningarna nu är lägre än tidigare, medan andra inte upplever det, säger DR:s ekonomidirekör Nikolas Lyhne-Knudsen.

Inte accepterat

Och som en konsekvens av detta har nu DR tvingats ta in tre holländska frilansare till morgondagens produktion av danska Melodifestivalen (Melodi Grand Prix), då de danska frilansare som brukar arbeta på de aktuella positionerna valt att inte acceptera den nya ersättningsnivån.

Nikolaj Lyhne-Knudsen betonar att DR verkar på en europeiska arbetsmarknad och att även de danska frilansarna ibland arbetar i andra länder.

Stor sänkning av lön

Frilansfotografen Krister Stub hävdar i Ekstrabladet att DR:s ändrade riktlinjer för ersättning till frilansare sänkt hans lön med mellan 30 och 40 procent.

– Vissa specialistfunktioner har höga ersättningsnivåer, högre än de DR är villiga betala. Samtidigt är det få i Danmark som har kompetensen som krävs. I det läget har vi hittat en annan lösning på den europeiska arbetsmarknaden, säger Lyhne-Knudsen.

Läs merlänk till annan webbplats

MATS CARLSSON-LÉNART

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör