15 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 9 februari 2018 10:35 - Uppdaterad 4 april 2018 09:53

Ledarktrönikan: Åsa Edlund Jönsson, Sportchef

Dags för skrällarnas och miraklernas tid

Det är dags för hjältar, skrällar, mirakel och genombrott. Det är dags för OS.

Har du tänkt på att det är i de olympiska spelens spotlight som det mest oväntade händer? Visst, mycket går helt enligt plan. Storfavoriter vinner samtidigt som andra kämpar på i dom bakre leden.

Men det skrivs också ofta idrottshistoria som vi aldrig slutar fascineras över.

Vem har till exempel glömt short track-åkaren Steven Bradbury som 2002 vann Australiens första guld i vinter-OS?

Bradbury hade tagit sig till semifinal på 1000 meter. I semifinalen låg han sist men när tre åkare ramlade tog han sig oväntat till final. I finalen upprepade sig historien. Bradbury låg återigen klart sist i racet men i sista kurvan, precis innan mål, föll alla andra åkare och Steven kunde skrinna in i mål som OS-guldmedaljör. Ett otippat mirakel.

Snyggt trick

Det är också svårt att glömma Lindsey Jacobellis i OS i Turin 2006. Amerikanskan hade guldet i snowboardcross i en liten ask, hon ledde med tre sekunder strax före mål och kände att hon kunde kosta på sig ett snyggt trick för publiken. Men tricket slutade med ett fall och Jacobellis säkra guld blev till silver.

Jag själv fick uppleva både skrällar, bakslag och genombrott när jag bevakade mitt första vinter-OS år 2002.

Jag var på plats som hockeyreporter i Salt Lake City. Tre Kronor var en av storfavoriterna till OS-guldet men föll i en kvartsfinalsmardröm mot Vitryssland. Jag minns hur jag stod med intervjumikrofonen i den mixade zonen och såg spelare efter spelare med tom blick passera mig. Ordlösa. Men den kvartsfinalen talas det om än idag.

Laget som inte kunde vinna

Till samma OS kom Sveriges andra hockeylag som en riktig underdog. Damkronorna kallades för ”laget som inte kunde vinna” efter att ha spelat 23 matcher inför OS och förlorat 20 av matcherna.

Men det här var ju ett OS som bjöd på skrällar på hockeysidan och plötsligt var det Damkronorna som hade chans på medalj.

I bronsmatchen mot Finland storspelade en blott 15-årig målvakt vid namn Kim Martin och en 17-årig Evelina Samuelsson satte sina två första mål i turneringen. Det räckte till seger med 2-1.

Det stora genombrottet

OS-bronset gick till Sverige och Finland gav bort sin på förhand inköpta champagne till motståndarna. Laget som inte kunde vinna var plötsligt Sveriges bästa hockeylag i OS. Det var en skräll som gav eko.

För Kim Martin blev mästerskapet det stora genombrottet. Fyra år senare fick hon hänga en ny OS-medalj om halsen och blev utsedd till världens bästa målvakt. I samma mästerskap, OS i Turin 2006, fick också Tre Kronor sin revansch och blev olympiska mästare.

Nu skriver vi idrottshistoria

När OS nu startar i Sydkorea är det dags att skriva idrottshistoria igen. Många vill vara med och skapa berättelser som vi i framtiden gärna återkommer till.

Några kommer också att bli hjältar, några kommer att få sitt genombrott och några kommer att minnas OS i Pyeongchang som en skrällarnas och miraklernas tid.

Om tre veckor vet vi vilka som kommer att minnas vad.

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör