19 november

| Interntidning för Sveriges Television

  • Meny

Publicerad 10 januari 2018 08:46 - Uppdaterad 4 april 2018 09:14

"Vanliga bilder" är de svåraste att hitta

Johan Brånstad skickade stafetten vidare till Bengt Lorentzon, arkivredaktör på SVT Arkiv, med frågan: "Jag ser SVT-medarbetare gå i pension och bära iväg lådvis med råmaterial till återvinningen. Jag förstår att det inte är enkelt, men borde inte SVT ha en strategi för att spara de allra mest episka råmaterialen för eftervärlden?"

Bengt svarar:

Jodå Johan, vi tar gärna emot oredigerat råmaterial. Oklippta bildsekvenser med användbara motiv – sådana kan vara guld värda när man gör research i SVT:s väldiga arkiv.

För vi vet alla hur det är. Likväl som sökandet kan bjuda på underbara resor i motiv man ser på vägen, ge oväntade idéer och visa precis de tidstypiska bilder man sökte, likväl kan sökandet vara frustrerande när man inte hittar rätt.

Fel sökord

Det kan bero på fel sökord och för trånga sökningar, eller att ämnet helt enkelt inte finns i bild av historiska skäl (försök hitta ”fattigdom” i gamla SF-journalfilmer eller sovjetiska fångläger från 70-talet).

Eller att omöjliga rättigheter lägger hinder när man hittat de perfekta bilderna.

Men det kan också vara av ett annat skäl. Bland det knepigaste att finna i arkivet är ”vanliga bilder”. Just det, ”vanliga bilder”. Det gäller inte minst geografi. Sök Askersund, Säffle eller Chicago och du kan få träffar på eldsvåda, olyckor, kungabesök eller sport.

Allt utom vardagliga gatubilder. Sådana man mest behöver.

Journalistiska skäl

Skälen till detta är förstås traditionellt journalistiska. Tar det fyr så rycker man ut med kameran, händer ”inget” finns inget att filma. Dessutom är befintliga inslag ofta redan så sönderklippta och fixade.

Hittar du intressanta ämnen i Kobra får du vara glad nog om sekvenserna är mer än 5 sekunder. Inte lätt att återvända.

Det är här Johan Brånstads fråga blir intressant. I det oredigerade materialet kan de värdefulla genre-bilderna finnas. Långa tagningar att vila i och välja ur.

SVT Arkiv har haft en viss metodik för hantering av sådant. Men arbetet med allt sänt material tar tid och resurser.

Loggat material

SVT-medarbetares rensningar av egna skåp (ofta i samband med pensionsavgångar) ställer dock vissa krav.

Dels självklart; fria SVT-rättigheter. Dels krävs att materialet är någorlunda loggat. Vad ser man på bilderna? Vilka personer är med? o s v. Så mycket metadata som möjligt med andra ord.

Attityden ”Jag hittade en låda med en massa gamla band. Ni kan väl gå igenom och se om det är något att ha” duger inte. Nej, vi är ingen avstjälpningsplats.

Vi måste dessutom förbehålla oss rätten att eventuellt kassera inlämnat material som bedöms vara utan värde för återanvändning. Det kan bara göras utifrån metadata.

Först då – kanske man som användare får chans att hitta den där långa, oklippta åkningen som man söker.Den som lyfter och berikar det inslag man håller på att producera.

Stafetten skickar jag vidare till Peter Larsson, event- och guideansvarig, SVT HR Kommunikation: "Hur kan vi värna om det personliga mötet - guidningar och event där vi verkligen träffar publiken på riktigt? Detta i en tid när riktiga möten och samtal lätt tappas bort i den digitala hetsiga utvecklingen."

Bengt Lorentzon
Arkivredaktör på SVT Arkiv

0 gillar detta

Vipåtv

SVT:s interna nyhetstidning sedan 1991.

Webbadress: vipatv.svt.se

Twitter: @svt_vipatv

Adress: Vipåtv, SVT, KH-BVP

105 10 Stockholm

Kontakt

Redaktör: Charlotta Lambertz

E-post: vipatv@svt.se

Ansvarig utgivare: Sabina Rasiwala, kommunikationsdirektör